fallback

Въпреки регулаторната несигурност: Криптоактивността бележи нов рекорд

Никога досега не е имало толкова месечно активни криптоадреси, става ясно от годишния доклад на Andreessen Horowitz

07:15 | 21.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Криптоактивността и употребата на криптопродукти е достигнала абсолютен връх. Никога досега не е имало толкова месечно активни криптоадреси. Това става ясно от годишния доклад на фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz (a16z) State of Crypto.

През септември 220 млн. адреса са взаимодействали с блокчейна поне веднъж – цифра, която е нараснала повече от три пъти от края на 2023 г.

Месечноактивните адреси достигат абсолютен връх от 220 млн. Графика: a16z

Бумът на активността се дължи основно на мрежата на солана, която отговаря за около 100 млн. активни адреса. Следва NEAR с 31 млн. активни адреса, L2 мрежата на Coinbase Base с 22 млн., Tron с 14 млн. и на биткойна с 11 млн.

Основен двигател на растежа, посочват от a16z, е по-широкото приемане на стейбълкойните – дигитални токени, обвързани с традиционна валута като американския долар например. „Стейбълкойните достигнаха напълно ново ниво на съвпадение продукт-пазар“, коментира главният технологичен директор на a16z Еди Лазарин в интервю за CoinDesk. „Издаването на стейбълкойни, трансферите на стейбълкойни и употребата им се радват на огромен успех на всички нива“, допълва той.

В доклада си за 2024 г. от a16z посочват, че дългогодишната липса на регулаторна яснота в криптосектора – в САЩ и чужбина – е поставила основата за разпространението на спекулативни мемекойни.

И макар меме манията и подкрепата на известни личности да е помогнала за привличането на известен ентусиазъм от инвеститорите на дребно през последната година, то налице е тревога, че този вид активи могат да нанесат репутационен риск на индустрията – най-вече като се има предвид податливостта им на злоупотреби.

Броят на блокчейн трансакции, обработени за една секунда, в случая на 30 септември. Блокчейните обработват 50 пъти повече трансакции за секунда, отколкото преди четири години. Графика: a16z

Съоснователите на а16z Марк Андресен и Бен Хоровиц наскоро обявиха подкрепата си за републиканеца Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори в САЩ заради обещанието му да спре „незаконните и неамерикански“ атаки срещу криптосектора.

Въпреки това след оттеглянето на Джо Байдън от президентската кампания Хоровиц направи частно дарение за кампанията на Камала Харис.

Американската регулаторна несигурност е ключова част от предишните доклади на фирмата, но тазгодишните избори подчертават нарастващото присъствие на криптосектора в политическата дискусия. В доклада се посочва обнадеждаващия „двупартиен“ напредък в увеличаването на регулаторната яснота в САЩ.

Разбивка по категоии на база дневноактивни адреси. Графика: a16z

От доклада също така става ясно, че секторът на децентрализираните финанси (DeFi) остава популярен. Единствената категория, привличаща участие повече от блокчейн инфраструктурата, е тази на DeFi. От лятото на 2020 г. децентрализираните борси са се разраснали до 10% от спот активността в криптосектора – която допреди четири години бе изцяло на централизираните борси.

Над 169 млрд. долара сега са заключени в рамките на хиляди DeFi протоколи. Някои от водещите подкатегории включват стейкване и кредитиране, се посочва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 21.10.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още