fallback

Биткойнът продължава победоносната си серия над 65 хил. долара

Положителните сигнали идват от президентската кампания в САЩ и прилива на капитал към борсово търгуваните фондове

10:37 | 15.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Възходът на биткойна продължава и във вторник, като цената му премина прага от 65 хил. долара.

Минути след 10 ч. българско време монетата се разменя за 65 542 долара, което е ръст от 2,3% за денонощието. На зелено са и повечето други водещи криптовалути – етерът поскъпва с 3,3%, соланата – с близо 2%, а рипълът – с 1,7%.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinGecko

Президентската кампания в САЩ остава във фокуса на криптопазара, след като по-рано в понеделник Камала Харис се ангажира да подкрепи регулаторна рамка за криптовалутите. Това е един от малкото случаи, в които тя открито сигнализира настроенията си по отношение на сектора, но според анализатори все още липсват достатъчно подробности за намеренията ѝ.

Нейният опонент Доналд Тръмп се превърна в отявлен защитник на криптовалутите, превръщайки ги в ключова част от предизборната си кампания.

Скорошният скок в цената на биткойна е „до голяма степен движен от изборите, първоначално от преднината на Тръмп както на прогнозните пазари, така и в социологическите проучвания, а по-късно от полуподкрепящите заявки по отношение на криптопазарите от кампанията на Харис“, коментира Ноем Ейксън, автор на нюзлетъра Crypto Is Macro Now, цитирана от Bloomberg.

Индустрията на дигиталните активи се превърна във фактор на влияние в президентската кампания благодарение на щедри дарения. Криптобизнесът се опитва да си извоюва благоприятни регулации, опитвайки се да отблъсне ударите на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) под ръководството на председателя Гари Генслър.

В същото време листнатите в САЩ борсово търгувани фондове (ETF) отчетоха приток на капитал от 555,68 млн. долара в понеделник, показват данни на SoSoValue, цитирани от CoinDesk. Това е няколкомесечен връх, като за последно този клас активи отчете по-голям приток на 4 юни с 886,75 млн. долара. Общо 12-те инструмента управляват активи за почти 62 млрд. долара.

Октомври се смята за исторически успешен месец за биткойна, който поскъпва средно с 20% през периода през последните десет години. Това го прави най-силния месец през годината, показват данни, обобщени от Bloomberg.

„Историческите данни показват, че сезонната сила на октомври на криптопазарите обикновено натежава към втората половина на месеца“, коментира Шон Фарел, ръководител на звеното за стратегии за дигитални активи на Fundstrat Global Advisors LLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още