fallback

Руски криптоцентър се готви за свеж прилив на енергия

Нарастващата тежест от криптокопаенето в Бурятия изглежда ускорява дългогодишните планове за нови енергийни мощности

13:45 | 20.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Руският биткойн център Бурятия ще претърпи енергийна актуализация благодарение на нова топлоелектрическа централа, която трябва да заработи преди края на 2029 г.

Новата електроцентрала се очаква да генерира топлина и електроенергия, посочват от ТАСС, цитирани от криптосайта cryptonews.com. Това, на свой ред, ще помогне за създаването на „енергиен резерв“ и справянето с „нарастващата тежест върху енергийната мрежа“, посочват властите в Улан-Уде, столицата на републиката в рамките на Руската федерация.

Бурятия – руски криптоепицентър

Рязкото увеличение на копаенето на криптовалута се смята за основната причина. Руският президент Владимир Путин по-рано тази година отбеляза, че Бурятия и други региони са били засегнати от повишената миньорска активност.

Републиката се обслужва от Гусиноозерската ТЕЦ, чието строителство приключва през 70-те години. Повреда ѝ бе нанесена, след като през юни 2022 г. избухна пожар заради трансформатор, което спря захранването за няколко дни.

Новият проект ще позволи добавянето на още две енергийни мощности към Гусеноозерската ТЕЦ и ще има допълнителен резерв, коментира Евгени Луковников, заместник председател на местния парламент в Бурятия. Властите също така очакват централата да може да снабдява и съседна Монголия с 300 мегавата електроенергия.

Местният доставчик на електроенергия се очаква да похарчи над 418 млн. долара за модернизацията.

Плановете за новите мощности са още от времето на Съветския съюз, като работа започва през 80-те години и през 1991 г. в експлоатация е пуснат парен котел.

Но оттогава проектът остава незавършен, въпреки че този котел и досега осигурява 30% от отоплителния капацитет на Улан-Уде.

Виновни са миньорите

Изглежда криптоминьорите в Иркутск „отчасти са създали проблема с енергийния недостиг“, обяснява ТАСС, което на свой ред е отслабило надеждността на енергийното снабдяване в Бурятия.

Досега руското министерство на енергетиката е отчитало множество проблеми, свързани с недостиг на електроенергия, в Иркутск – един от центровете на копачите на биткойни. Проблеми със захранването има в Черемховския район и Иркутска област. Също така проблеми има и в южните части на Бурятия и отделни области на Забайкалския край.

Според Владимир Путин копаенето на криптовалути има сериозни последици за предприятията, жилищното настаняване и системите за комунални услуги.

Въпреки репутацията си на център за копаене на криптовалута Луковников намекна, че повечето миньори в Бурятия са незаконни. По думите му „има само две предприятия в Бурятия, които се занимават с копаене“ на токени, като консумацията им на електроенергия е ограничена.

„На практика сме елиминирали копаенето на криптовалута в Бурятия. (…) Ако копаенето на криптовалута включва голямо потребление и ще засегне живота в региона, то тогава трябва да бъде ограничено. И в някои случаи миньорите трябва да бъдат изключвани от мрежата“, посочва Луковников.

Но въпреки строгия топ Бурятия – също както и Иркутск – има по-нуансиран подход към копачите.

На национално равнище Москва се очаква да започне данъчно облагане върху криптокопаенето. Според някои това ще помогне на Русия да изгради биткойн фонд, който да използва при търговия с чуждестранни компании.

Това на свой ред накара някои региони, които не са сред предпочитаните дестинации за миньорите, да обявят амбициозни нови планове за дата центрове.

Според руски криптоексперти над 90% от миньорите в страната са фокусирани върху добива на биткойни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 20.10.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още