fallback

Шефът на борсовия регулатор в САЩ: Малко вероятно е криптовалутите да станат валута

Гари Генслър заяви, че инвестиционната общност ще трябва да реши дали всяка отделна криптовалута има някаква стойност

14:31 | 10.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на комисията по ценните книжа и борсите (SEC) Гари Генслър смята, че е малко вероятно биткойнът или друга криптовалута да започне широко да се използва като разплащателно средство. Вместо това ще продължат да бъдат по-скоро средство за съхранение на стойност.

Коментарът му бе направен в отговор на въпрос по време на събитие в Манхатън за това каква би била стойността на криптовалутите – създадени с идеята да бъдат независими от властите – за потребителите, ако бъдат изцяло под регулаторен контрол.

Генслър заяви, че инвестиционната общност ще трябва да реши дали всяка отделна криптовалута има някаква стойност.

„Но преподавам тези неща в Масачузетски технологичен институт и т.н., така че ще кажа това – тези дебати буквално стигат обратно до Платон и Аристотел“, коментира той. „Това е 3000 години история. Стотици велики нации, хиляди национални държави – обикновено имаме една валута на географска икономическа държава. Обикновено дори нямаме биметализъм (когато правителството признава за законно платежно средство монети от два метала като злато и сребро, бел. ред.)“, допълни той.

Генслър цитира и т. нар. закон на Грешам – принцип от 19 в., според който „лошите пари изтласкват добрите“ – и добави, че държавите обикновено предпочитат да имат една валута.

„Искате да имате една парична единица, защото е съхранител на стойност, средство за размяна, разчетна единица“, посочи той. „Така че е малко вероятно това нещо да бъде валута. Ще трябва да покаже стойността си чрез прозрачност, чрез употреба… По същия начин, по който избирате сред хилядите ценни книжа, които са листнати на фондовата борса“, допълни той.

В рамките на разговора на събитието в Манхатън Генслър също така защити практиката на своята агенция за агресивен подход по правоприлагане спрямо криптосектора.

„Без полицай на пост дали нашите закони ще се прилагат“, попита реторично той. „Нещо от човешката природа е. Във финансите… играем близо до ръба… Понякога трябва да използваме правоприлагащи действия, за да върнем хората обратно от правилната страна“, обясни той.

Генслър отказа да коментира това как предстоящите избори за президент в САЩ може да се отразят на регулатора и дали самият той ще се оттегли, ако Доналд Тръмп бъде преизбран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още