fallback

Още едно име от ранните дни на биткойна разпали спекулациите за самоличността на Сатоши

Според документалния филм Money Electric: The Bitcoin Mystery зад псевдонима е разработчикът Питър Тод, който обаче отхвърли възможността

11:19 | 09.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Нов документален филм на HBO за биткойна предполага, че зад псевдонима на създателя Сатоши Накамото стои канадският софтуерен разработчик Питър Тод, съобщава Bloomberg.

Филмът, наречен Money Electric: The Bitcoin Mystery, включва интервюта с хора, които са били част от създаването на най-старата криптовалута от самото ѝ начало, включително дългогодишният кандидат за самоличността на Сатоши – Адам Бек, инвеститорът Роджър Вер, разработчикът и предприемач Самсън Моу, както и самият Тод.

Създателят на документалния филм Кълън Хобак се осланя на косвени доказателства като публикации в биткойн форум, за да предположи, че Тод е Сатоши. Самият Тод определя идеята като „нелепа“.

Часове преди публикуването на филма в имейл до CoinDesk Тод заявява, че Хобак – известен с това, че е идентифицирал човекът зад конспиративната теория QAnon в предишна поредица за НВО – „се хваща за сламки“.

„Разбира се, че не съм Сатоши“, посочва Тод. „Иронично е, че режисьор, който също така е известен с документален филм за QAnon, опира до базирано на съвпадения конспиративно мислене в стила на QAnon“, допълва той.

Това кой точно е Сатоши – човек или група хора – е обект на разпалени спекулации, откакто биткойнът беше пуснат през 2009 г. Оттогава криптовалутата доби значителна популярност, намирайки място в балансите на компании като MicroStrategy и в сектора на борсово търгуваните фондове в САЩ.

През годините е имало различни предположения за това кой е създателят на биткойна. През 2014 г. Newsweek съобщи, че това е физикът Дориан Накамото, но самият той отрече. През 2015 г. New York Times пък посочи компютърният теоретик Ник Жабо. Австралиецът Крейг Райт пък сам се обяви за Сатоши, докато съдия във Великобритания не отхвърли твърдението му.

Тод е консултант по приложна криптография към платформата GitHub, на която се посочва, че е базиран в Торонто. Името му циркулира като възможност той да е Сатоши от години.

И макар да не се е чуло нищо от Сатоши от 2011 г. насам, той (или те) продължава да е ключова фигура в криптопространството. Портфейлът му съдържа около 1 млн. биткойна на стойност около 62,4 млрд. долара при настоящите цени. Всяко едно движение от него може да доведе до крах на цените, но монетите не са се движили от години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още