fallback

Въпросът кой е Сатоши Накамото роди нова мемекойн мания

Нов документален филм ще се опита да отговори на най-голямата мистерия в криптосредите - кой всъщност е създателят на биткойна

14:11 | 08.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Нов документален филм за създателя на биткойна раздвижи криптообщността, докато спекуланти създават десетки нови мемекойни в опит да спечелят от възможното разкритие за самоличността на мистериозната личност, пише Bloomberg.

Новосъздадените монети съдържат референции към мъж, наречен Лен Сасаман – криптограф, който умира през 2011 г. Според мнозина именно той ще бъде определен от създателите на филма като истинския човек зад псевдонима Сатоши Накамото. Лентата се казва Money Electric: The Bitcoin Mystery и ще е достъпна чрез HBO.

Според платформата за залози Polymarket Сасаман е водещият кандидат, въпреки че шансът той да е Сатоши намаля в сайта до 21% от пика си от 68% на 3 октомври.

Мемекойните са криптовалути без полезност, които станаха особено популярни през последните години, тъй като блокчейни като соланата направиха много по-достъпно създаването и търговията им. Платформата Pump.fun, която наподобява анонимната социална мрежа 4chan, почти изцяло елиминира техническите трудности пред създаването на мемекойн, позволявайки това да стане само за няколко секунди. Някои трейдъри дори вече създадоха мемекойни, посветени на котката на покойния Сасаман – Саша.

$SASHA, the memecoin inspired by Len Sassaman’s cat, soared to a $49M market cap within hours of launch. It has since consolidated and currently trades at a valuation of $9.1M Keep an eye on this one pic.twitter.com/j5ns8cRPhn

— TRADELINKED ? (@Tradelinked) October 7, 2024

Мемекойните служат като начин за прогнозиране, като много вариации се появяват около зараждащи се теми, коментира Бен Йорк, вицепрезидент на криптоборсата WOO X. „За съжаление, това създава среда на губещи, при която вътрешни хора и хора с влияние печелят, като направляват тенденции, върху които имат контрол. От друга страна, обикновените инвеститори се затрудняват да налучкат правилно тенденциите, затруднявайки се да установят истинския токен, който представлява тенденцията“, допълва той.

Съпругата на покойния Сасаман – Мередит Патерсън, в миналото е отричала той да е създателят на биткойна. Въпреки това манията около името му се разрасна до такава степен, че Патерсън написа в социалната медия Х на 5 октомври, че има хора, които ѝ изпращат мемекойни с котката ѝ.

Биткойнът бе създаден от човек или група хора зад псевдонима Сатоши Накамото, като в края на 2008 г. бе публикуван техническият документ, представящ концепцията за работата му. Монетата е вдъхновена от събитията около световната финансова криза, а целта му е да установи дигитална децентрализирана валутна система, която може да оперира без посредници.

Досега е имало много предишни опити да се разкрие самоличността на Сатоши, включително материал на Newsweek отпреди няколко години, според който Дориан Накамото е създал биткойна. По-късно японско-американският инженер отрече да има връзка с токена.

През март бе отхвърлено още едно име – това на австралийския компютърен специалист Креъг Райт. Съдия във Върховния съд на Англия и Уелс постанови, че той не е автор на Бялата книга на първата криптовалута.

Организацията Съюз на отворените криптопатенти (COPA), от която са част компанията на Джак Дорси Block и американската криптоборса Coinbase, заведе дело срещу Райт по-рано в опит да го спре да съди биткойн разработчици или да изисква права за интелектуална собственост върху технологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още