fallback

FTX получи зелена светлина да се изплати изцяло на клиентите си

Американският съдия Джон Дорси каза в понеделник, че ще одобри плащания към клиенти на FTX, ощетени от Сам Банкман-Фрийд

10:37 | 08.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Криптокомпанията FTX получи одобрение от съда за пълно изплащане на задълженията си към свои клиенти, чиито цифрови активи бяха блокирани на платформата след краха ѝ преди близо две години. Това е необичаен развой на събитията, който може да даде на акционерите в бившата криптоборса на Сам Банкман-Фрийд част от конфискуваните активи за 1 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Американският съдия Джон Дорси каза в понеделник, че ще одобри плащания към клиенти на FTX, ощетени от Банкман-Фрийд, съгласно широкообхватно предложение, формулирано от новото управление на компанията. През ноември 2022 г. цените на криптовалутите бяха толкова ниски и FTX беше в такъв хаос, че според първоначалното заключение кредиторите ще възстановят само част от това, което им се дължи.

Но перспективите на клиентите се подобриха значително по време на процедурата по фалита. През юни компанията имаше 12,6 милиарда долара - сума, която може да достигне до 16,5 милиарда долара, след като FTX приключи с проследяването и продажбата на всички активи на платформата, според съдебни документи.

Изплащанията към акционерите ще дойдат от част от средствата, иззети от федералното правителство – постъпления, които включват приблизително 626 млн. долара, генерирани от продажбата на акциите на Robinhood Inc., притежавани преди това от Банкман-Фрийд и съоснователя на FTX Гари Уанг. Такива плащания са рядкост в случаите на фалит по Глава 11 от американското законодателство, където акционерите обикновено биват заличени.

Фирмите, които притежават привилегировани акции, включват Canyon Partners, Tribe Capital Management и Steadview Capital Management, според представени пред съда документи.

Все пак някои клиенти на FTX разкритикуваха плана, защото за разлика от други фалирали платформи изплащанията се правят във фиатни пари вместо в криптовалута, което означава, че няма да се възползват от пълното поскъпване на цифровите активи, след като фирмата фалира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още