fallback

Кой е затворникът с две доживотни присъди, когото Доналд Тръмп иска да освободи

Името на Рос Улбрихт е чувствителна тема в криптосредите и републиканецът се опитва да я използва за кампанията си

13:53 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Доналд Тръмп вече направи поредица от обещания на криптообщността, които да изпълни, ако спечели изборите за президент на САЩ през ноември. Едно от тях е да облекчи присъдата на Рос Улбрихт, основателят на платформата за търговия в тъмната мрежа Silk Road, пише Bloomberg.

Кой е Рос Улбрихт?

Улбрихт, който сега е на 40 години, някога бе по-известен с онлайн псевдонима си Dread Pirate Roberts – име, взето от филма „Принцесата булка“. През 2011 г. той създава Silk Road, онлайн борса, която позволява на потребителите анонимно да купуват и продават незаконни стоки и услуги с биткойни. През двете години, в които платформата извършва дейност, през нея минава незаконна търговия за над 200 млн. долара по данни на американското министерство на правосъдието.

Улбрихт, който е бивш скаут орел (най-високият ранг в системата на бойскаутите на САЩ, бел. ред.) от Остин, Тексас, има образование по физика и математически науки от Университета в Тексас и Щатския университет на Пенсилвания, става ясно от сайт, посветен на кампанията за освобождаването му.

За какво бе обвинен той?

Улбрихт, който е в затвора от 2013 г., до момента е излежал 12 години от двете си доживотни присъди без право на помилване за престъпления, свързани с трафик на наркотици, заговор за хакерска атака и пране на пари. Също така прокуратурата заподозря Улбрихт в планирането на пет убийства с цел да защити бизнеса си, но според властите те не са били извършени. В момента той е в затвор в Тусон, Аризона. Досега неуспешно е обжалвал присъдата си два пъти.

Защо Тръмп го иска на свобода?

За Тръмп това е лесен начин да спечели благоразположението на криптообщността. Защитници, включително някои от първоначалните разработчици на биткойна, отдавна водят кампания за освобождаването на Улбрихт. Случаят му докосва струна в сектора, защото Silk Road бе първият пример за ефективността на биткойна като защитена от цензура система за по-мащабни трансакции, посочва Престън Бърн, управляващ партньор в кантората Byrne & Storm. По думите му обещанието на Тръмп да освободи Улбрихт изпраща посланието, че той приема влияние не само от титаните в индустрията, но и от „истинските вярващи“. У някои присъдата му буди и конституционни притеснения заради продължителността ѝ, въпреки че не е извършено престъпление с насилие.

„Ако гласувате за мен, един ден ще помилвам Рос Улбрихт“, каза Тръмп по време на реч през май в рамките на конференция на либертарианската партия. „Той вече е излежал 11 години. Ще го приберем у дома“, заяви той.

Привърженици на Рос Улбрихт по време на конгреса на Либертарианската партия в САЩ. Снимка: Brett Carlsen/Bloomberg

Сред другите криптообещания на кандидат-президента е и създаването на стратегически биткойн резерв, както и обещание за незабавното отстраняване на председателя на Комисията по ценните книжа и борсите Гари Генслър. Регулаторът е известен със строгото си отношение към криптосектора под управлението на Генслър, чийто мандат трябва да приключи през 2026 г.

Какво друго се знае за Улбрихт?

Улбрихт поддържа контакт с външния сват чрез писма, блог публикации и поддържан профил в социалната медия Х. Той е останал твърд защитник на биткойна, най-малкото и заради начина, по който общността подкрепя случая му. За истинските вярващи Улбрихт олицетворява оригиналния смисъл зад биткойна – създаден като дигитална платежна екосистема, свободна от правителствен надзор и с корени в киберлибертарианството – движение, което вижда всеки опит за намеса в технологичното развитие като несъвместим със свободата.

„Много повече се говори за биткойна сега, отколкото когато бях изпртен в затвора“, пише през 2022 г. Улбрихт – текстът бе публикуван в блога му през април тази година. „Смятах, че използвам биткойна за добра кауза и давам на хората лично пространство и свобода. Когато започнаха да се търгуват незаконни наркотици, смятах, че това също е ОК, защото вярвам, че наркотиците също трябва да бъдат легализирани. Въпреки че те бяха незаконни и рискувах всичко, което намирах за скъпо“, пише той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още