fallback

Биткойн биковете отново гледат към цена от 75 хил. долара

Монетата отбеляза първата си 3-седмична печеливша серия от февруари насам

11:05 | 30.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Биткойнът отчете първата си триседмична печеливша серия от февруари насам, показват данни на TradingView. Повишението на цената му се характеризира с покупки на кол опции, сочещи към потенциален ценови връх от 75 хил. долара, съобщава CoinDesk.

Цената на най-старата криптовалута е нараснала с над 3% за седем дни до 29 септември, увеличавайки поскъпването с по над 7% през предходните две седмици. Обявените от китайските власти икономически стимули и притокът на капитал към листнатите в САЩ спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) – равен на повече от месечното снабдяване с новоизкопани биткойни, вероятно са помогнали за поддържането на възходящата траектория.

В началото на новата седмица криптопазарът е преобладаващо на червено, като цената на биткойна отписва около 1,5% до близо 64 550 долара. Етерът на свой ред изтрива 0,4% до 2636 долара, докато соланата поскъпва с процент до 157 долара.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinGecko

С повишаването на цените дилърите наблюдават и значителна активност при покупките на кол опции при ударна цена от 75 хил. долара и нагоре на борсата Deribit, по данни на Amberdata. Инвеститорите също така продават пут опции.

Тоци модел предполага бича прогноза за спот цените (заради натиска от продажбата на пут опции), докато в същото време се очаква ускорение на ценовото движение, коментира Грег Магадини, директор „Деривати“ на Amberdata.

Кол опция дава на притежателя си правото, но не и задължението, да купи съответния актив на предварително определена цена на по-късна дата. Купувачите на този вид инструменти са бичо настроени спрямо пазара, а тези на пут опции – мечо.

По-големите покупки на кол опции и продажбата на пут опции говори за очаквания цените скоро да пробият 6-месечната си тенденция на корекция.

„Пробив над 75 хил. долара може да доведе до бързо рали до нови абсолютни върхове към 100 хил. долара“, коментира още Магадини.

Междувременно сектора коментира и бившият китайски финансов министър Джу Гуаняо, според когото правителството трябва да проучи криптовалутите по-подробно, като се имат предвид коментарите, направени по време на предизборната кампания за президент в САЩ.

Криптовалутите „имат отрицателен ефект и ние трябва напълно да осъзнаем техните рискове и вредата, която могат да нанесат на капиталовите пазари“, коментира Джу, цитиран от CoinDesk. „Въпреки това ние също така трябва да проучим последните международни промени и политически корекции, тъй като това е ключов аспект от развитието на дигиталната икономика“, допълни той.

Бившият министър директно е посочил коментарите на кандидата на републиканците за президент в САЩ Доналд Тръмп като причина за необходимостта от по-нататъшни мерки от страна на Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още