fallback

Основателят на Binance Чанпън Джао излезе от затвора в САЩ

Предприемачът излежа четиримесечната си присъда в Калифорния

09:43 | 28.09.24 г.

Основателят на криптоборсата Binance Чанпън Джао беше освободен от федерален затвор в Калифорния в петък, съобщи Bloomberg.

47-годишният Джао беше задържан заради пропуски, които са позволили на киберпрестъпници и терористични групи да търгуват свободно на най-голямата борса за криптовалути в света. Той се призна за виновен през ноември за това, че не е приложил адекватна програма срещу пране на пари в Binance. Борсата започна да функционира в Шанхай през 2017 г. и се разрасна, като вече обработва сделки на стойност трилиони долари всяка година.

Скот Тейлър, говорител на Бюрото за затворите, потвърди, че Джао е бил освободен в Лонг Бийч, Калифорния, в петък. През юни той влезе в затвора с ниска степен на сигурност, за да изтърпи четиримесечната си присъда.

Джао се съгласи да плати и лична глоба в размер на 50 млн. долара. Binance плати 4,3 млрд. долара под формата на санкции за уреждане на делото, което включваше множество твърдения, свързани с нарушения на законите за борба с прането на пари и санкциите. Като част от споразумението Джао се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Binance и няма право да има изпълнителна роля в компанията.

Дори и при тези сътресения платформата за търговия остава една от най-важните криптоборси.

Нетното състояние на Чанпън Джао все още се оценява на около 30 млрд. долара според Bloomberg Wealth.

В момента Binance се ръководи от Ричард Тенг, който преди това е бил главен регулатор на Abu Dhabi Global Market. И Хе, майка на три от децата на Джао и един от съоснователите на Binance, също остава важна фигура в криптоборсата.

Компанията назначи първия си борд на директорите през април, въпреки че все още не е обявила глобална централа, след като по-рано се самоопределяше като виртуална компания.

Преди произнасянето на присъдата Джао обяви ново начинание, наречено Giggle Academy, онлайн образователна платформа с нестопанска цел. Когато Джао се оттегли от поста си през ноември, той обяви, че ще бъде отворен да "бъде треньор/наставник" на бъдещи предприемачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 28.09.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още