fallback

Сам Банкман-Фрийд от FTX иска нов процес с друг съдия

Адвокатите му директно атакуват издалия 25-годишната присъда съдия Луис Каплан с обвинения в пристрастност

12:20 | 14.09.24 г.

Осъденият на затвор съосновател на платформата FTX Сам Банкман-Фрийд иска провеждането на нов процес. Той обвинява федерален съдия, че му е попречил да организира подходяща защита, предава Bloomberg.

Адвокатите на бившия главен изпълнителен директор на платформата казват, че „всички са се втурнали към присъдата“ след колапса на FTX и че принципите на справедливия процес са били пометени в „първа присъда, присъда след цунами“, според документи за обжалване, подадени във Втори окръжен апелативен съд в Ню Йорк.

„Когато правителството представи доказателства, обвиняемите имат право да опровергаят тези доказателства и да представят своята страна на историята“, пишат адвокатите на защитата. „Но нищо от това не се случи“, допълват юристите.

Банкман-Фрийд беше осъден през ноември 2023 г. за организиране на дългогодишна измама за милиарди долари чрез FTX – криптоимперията му, която се разпадна през 2022 г. Той излежава 25-годишна присъда, наложена от американския окръжен съдия Луис Каплан.

Обвиняемите често се опитват да отменят присъдите си въз основа на правни грешки, допуснати от съдия, но обжалването на Сам Банкман-Фрийд директно атакува Каплан за предполагаема пристрастност. Затова и осъденият иска делото му да бъде разпределено на друг съдия.

„Много от решенията на съдията бяха не просто погрешни, но и небалансирани, за да помогне на правителството и да осуети защитата“, пишат адвокатите на Банкман-Фрийд. Според тях съдията непрекъснато се е присмивал на обвиняемия по време на процеса, многократно е критикувал поведението му и е показал, че не вярва на показанията му.

Според адвокатите съдията „неколкократно се е подигравал и на адвоката на защитата“ и е критикувал разпита им пред съдебни заседатели, като същевременно е „помогнал на правителството по други начини“.

Защитата на Банкман-Фрийд също смята, че съдия Каплан „неправомерно е подтикнал“ съдебните заседатели да стигнат до бърза присъда, като цитират поканата му към съдебните заседатели да останат до късно в първия ден на разискванията и предложението му за превоз до дома им и храна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 14.09.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още