fallback

Биткойн ETF-ите се разделиха с 1,2 млрд. долара в най-дългата серия на отлив на капитал

От началото на месеца биткойнът е загубил приблизително 7% от стойността си

16:28 | 09.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Листнатите в САЩ спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) отбелязаха най-дългата си серия на нетен отлив на капитал, откакто бяха листнати в началото на годината. Представянето им е част от по-широкото отдръпване на инвеститорите от рисковите активи на фона на поредния предизвикателен период на международните пазари, съобщава Bloomberg.

Инвеститорите са изтеглили почти 1,2 млрд. долара общо от всички ETF-и за осем дни до 6 септември, показват данни на Bloomberg.

Смесените данни за заетостта в САЩ и дефлационният натиск в Китай се отразяват върху пазарите.

Дневният нетен приток на средства към спот биткойн ETF-ите в САЩ. Графика: Bloomberg LP

От началото на месеца биткойнът е загубил от стойността си приблизително 7%. Въпреки това през почивните дни монетата успя да си извоюва лек ръст, възстановявайки цената си до над 55 хил. долара в понеделник.

„Малкото успокоително рали изглежда е задвижвано отчасти от някои личности с влияние, които затварят къси позиции“, коментира Шон Макнълти, директор по търговията на Arbelos Markets. Той даде за пример скорошна публикация в социалните мрежи на Артър Хейс, съосновател на платформата за търговия BitMEX.

По-доброто представяне на Доналд Тръмп в социологическите проучвания и при прогнозите на пазарите също може да е изиграло своята рола, коментира още Макнълти.

Във вторник предстои първият публичен дебат между Тръмп, който вече се заяви като защитник на криптосектора, и Камала Харис, като се очаква представянето на двамата кандидати да е от решаващо значение за волатилността на пазара. Засега Харис е сигнализирала за по-смекчена позиция към криптосектора, но тепърва предстои да представи подробности.

Биткойн ETF-ите, които инвестират директно в криптовалутата, направиха дебюта си през януари с фанфари. Неочаквано силното търсене помогна за извеждането на монетата до рекордната цена от 73 798 долара през март. Впоследствие притокът на средства се смекчи и ралито на биткойна от началото на годината е около 30%.

Очакванията са токенът да се търгува в диапазона 53-57 хил. долара поне до сряда, когато предстои публикуването на данните за потребителските цени в САЩ, коментира Каролин Маурон, съосновател на Orbit Markets. Инфлационните данни ще оформят очакванията за темпа на парично облекчение на Федералния резерв в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още