fallback

По-рязко намаление на лихвите от Фед може да отнеме до 20% от цената на биткойна

Според анализатори на Bitfinex стойността на токена може да спадне с 15-20% след септемврийско лихвено понижение

13:28 | 09.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Изтощени от месеци на сподавено ценово движение, криптоинвеститорите очакват евентуалното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през септември като катализатор за бичо движение на цените. Но ескалиращите страхове от евентуална рецесия може да задълбочат спада, предупреждават анализатори на Bitfinex.

Цената на биткойна може да спадне с 15-20% след евентуалното септемврийско лихвено понижение, ако цикълът на облекчение на паричната политика се окаже в комбинация с рецесия, посочва от компанията. Това ще означава дъно за цената в диапазона 40-50 хил. долара.

„Обикновено лихвените понижения се приемат като бичи катализатор за рисковите активи“, посочват от Bitfinex. „Лихвено понижение от 25 базисни пункта вероятно ще отбележи началото на стандартен цикъл“ на облекчаване, което на свой ред ще доведе до дългосрочно поскъпване за биткойна, се казва още в коментара на компанията.

Но по-голямо намаление на лихвите от 50 базисни пункта може да доведе до краткосрочен пик на цената на биткойна от 5-8%, която след това да бъде изтрита от нарастващите притеснения за възможна рецесия и нови притеснения за цените на активите, посочват от Bitfinex.

„Това ще наподоби предишни случаи, при които агресивни лихвени понижения първоначално са стимулирали цените на активите само за да може след това ръстовете да бъдат обуздани от растящата икономическа несигурност“, коментират авторите.

В понеделник, минути преди 13:30 ч. българско време, цената на биткойна се повишава с 1,4% за денонощието до 55 340 долара.

Сезонните ефекти също не са в полза на биткойна, тъй като септември е един от най-слабите месеци в годината за криптосектора.

Това обаче може да се окаже възможност за покупки, тъй като предстоят исторически по-благоприятни месеци, посочват от своя страна в доклад от изследователската фирма K33 Research.

Периодът от октомври до април исторически е най-силното време за биткойна. Инвеститор, който купува през октомври и продава през април, би имал възвръщаемост от 1449% от 2019 г. насам, докато обратната стратегия би довела до нетна отрицателна възвръщаемост, коментира Ветле Лунде, старши анализатор на K33.

В доклада се посочва и за наличието на положителни катализатори за силен край на годината.

Силният натиск върху пазара заради продажбите на криптовалута от страна на правителства и покрай фалита на криптоборсата Mt. Gox почти изчезна вече, а около 14,5 млрд. долара ще бъдат преразпределени към кредиторите на фалиралата криптоборса FTX по-късно през годината, като биковете се надяват част от парите да бъдат реинвестирани в криптопазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още