fallback

Цената на биткойна удари едномесечно дъно след данните за работните места в САЩ

Стойността на монетата стигна 53 555 долара – най-ниската от 5 август насам, преди да се коригира до 54 213 долара

11:07 | 07.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна, както и на други криптовалути, потъна в петък и остава на червено и в събота, след като по-рано записа известни повишения на фона на разочароващи данни за американските работни места, съобщава Bloomberg.

Най-старата криптовалута поскъпна с до 1,6%, след като данните за август показаха, че заетостта в САЩ е нараснала по-малко от очакванията през август, но според спада на безработицата до 4,2% структурираното забавяне на трудовия пазар продължава.

Но около час по-късно търговията вече бе на червено, като стойността на монетата стигна 53 555 долара – най-ниската от 5 август насам. В събота, минути преди 11 ч. българско време, налице е лека корекция до 54 213 долара, което е спад от 2,8% за денонощието.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Етерът, от своя страна, изтрива от цената си 2,5% до 2285 долара, след като по-рано понижението стигна почти 6%.

Това донесе понижения и на свързаните с индустрията акции. Книжата на криптоборсата Coinbase приключиха най-лошата си седмица тази година, отбелязвайки спад от над 7,7% в следборсовата търговия до над 15% за годината. Тези на миньора Marathon Digital пък изтриха над 3% от цената си в петък.

Работните места извън земеделието са нараснали със 142 хил. миналия месец, след като данните за юли бяха ревизирани надолу от Бюрото за трудова статистика към Министерството на труда на 89 хил. Очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за 165 хил.

Резултатите се отразиха и на основните американски борсови индекси. Широкият измерител S&P 500 се понижи в петък и записа най-лошата си седмица от март 2023 г.

В същото време те свиват и шансовете за намаление на лихвените проценти на септемврийската среща на ръководството на Федералния резерв. „Смятам, че очакванията за намаление от 50 базисни пункта през септември станаха прекалено високи и според мен е много малко вероятно това да се случи. Смесените данни за заетостта тази сутрин (в петък, бел. ред.), или с други думи не очевидно лоши, намалиха вероятността за намаление от 50 базисни пункта. И рисковите активи – акции, криптовалути – са надолу заради това“, коментира Космо Дзян, портфолио мениджър на Pantera Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 07.09.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още