fallback

Биткойн ETF-ите правят бебешки стъпки от по 50 млрд. долара към традиционните финанси

Все още обаче секторът има да извърви дълъг път, който все пак вече е започнал

07:38 | 04.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Миналия октомври Матю Хоган каза на събитие, че очаква спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) да привлекат активи за 55 млрд. долара през първите си пет години, пише Ройтерс в материал.

Към края на август тази година, около осем месеца след дебюта си, 10-те нови фонда, одобрени от американските регулатори, общо могат да се похвалят с над 52 млрд. долара, според данни от TrackInsight.

„Ясно е, че не бях достатъчно оптимистичен“, казва иронично Хоган, главен изпълнителен директор на криптофирмата Bitwise Investments.

„Това ще бъде област, която измерваме в стотици милиарди долари“,

коментира той.

Предстои да видим обаче как ще се случи това. Тези продукти проследяват цената на биткойна, която се е сривала многократно, откакто монетата е създадена преди 16 години, поставяйки началото на криптоепохата. Някои играчи на пазара казват, че биткойнът по своята същност е спекулативен, по-близък до изкуството или хубавото вино, отколкото до златото и суровините, което води до нестабилност и риск.

Пътят към широкото му приемане като традиционен актив може да е бавен и криволичещ. Ключов момент бе този август, когато Morgan Stanley разреши на своята мрежа от 15 хил. финансови съветници активно да препоръчва на клиенти поне два от новите биткойн ETF-и, а именно iShares Bitcoin Trust и Fidelity Wise Origin Bitcoin.

„Сега е неприемливо да не се извърши надлежна проверка и да не се работи върху разбирането на тези продукти“, казва Джон Хофман, ръководител на разпространението и партньорствата в Grayscale Funds, чийто Grayscale Bitcoin Trust не беше част от първата вълна продукти, добавени към платформата на Morgan Stanley.

По думите му сега по-големият риск за мениджърите на активи е да не се продължи напред.

Инвеститорите на дребно доминират капиталовите потоци в новите ETF-и. Само няколко големи институции, като инвестиционния борд на щата Уисконсин и няколко хедж фонда, са разкрили публично инвестиции в регулаторни документи.

„Първите 50 млрд. долара дойдоха от хора, които разбират добре биткойна“,

казва Суей Чун, главен изпълнителен директор на CF Benchmarks. По думите му сега се наблюдава следващият етап, при който хората от комисията по риска в Morgan Stanley са принудени да вземат това решение, тъй като консултантите вече не могат да отказват експозиция на клиентите си.

Но фактът, че първите играчи като Morgan Stanley привличат толкова много внимание, показва колко много позиции криптовалутните ETF-и трябва да завземат, за да станат част от инвестиционния мейнстрийм.

„Приветстват ги като иноватори заради решението си и това ни подсеща, че като са от първите, също така се възприемат и като по-рискови“, коментира Андрю Лом, адвокат в Norton Rose Fulbright, чиято практика включва финтех сектора.

За Лом истинският тест за това дали новите ETF-и ще достигнат статут на масови инструменти ще бъде не само техният размер, но и тяхната ликвидност. „Може вече и да сме го постигнали“, казва той. „В един момент хората започват да мислят и говорят за това като за част от нормалната инвестиционна вселена и тогава ще видите, че хората на съвременната портфолио теория ще започнат да обмислят колко да преразпределят“, допълва той.

Тогава ще дойде следващото изпитание: дали портфейлите по модел – инвестиционните продукти, на които финансовите консултанти разчитат все повече, когато вземат решения за разпределение на активи, ще ги добавят към микса си. Дори някои от най-верните привърженици на биткойна признават, че до този момент има още поне 6 до 12 месеца.

Ами етер ETF-ите?

Биткойн ETF-ите може поне да върят към това да станат част от традиционните финанси, но за етер инструментите бъдещето е по-неясно.

Месец след пускането им на 23 юли активите им възлизат на близо 7 млрд. долара, според TrackInsight. Инструментът iShares Ethereum Trust на BlackRock достигна активи за 900 млн. долара, представяйки се по-добре като цяло за пускания на ETF-и, но изостава в сравнение с биткойн продукта на BlackRock, който достигна 1 млрд. долара през първите си четири дни на търговия.

Според Адриан Фриц, ръководител на проучванията в 21Shares, която е една от фирмите със спот етер ETF, много хора са били развълнувани до пускането и след това се е наблюдавало т. нар. ефект „продай новината“. „С повече информираност и време ще видите повече вълнение и около етера“, допълва той.

Други остават по-предпазливи, като отбелязват, че етерът не е просто една по-малка от биткойна криптовалута, а много различна.

„Ако биткойнът е цифрово злато, тогава етерът е цифров петрол“, каза Чун от CF Benchmarks. „Причината, поради която етерът може да увеличи стойността си, е, че хората може да се нуждаят от него, за да преместват активи в цифровата мрежа, точно както хората използват петрол, за да накарат реалния свят да работи“, допълва той.

Този хибриден характер също изисква както регулаторите, така и инвеститорите да предприемат повече проучвания и надлежна проверка, казват той, както и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още