fallback

Мъск спечели дело по обвинения, че е използвал доуджкойна като "пирамидална схема"

Съдията отхвърли исковете, като заяви, че изявленията на Мъск са по-скоро "пожелателни", отколкото "фактически" и "никой разумен инвеститор не би могъл да разчита на тях"

09:41 | 30.08.24 г.

Предприемачът Илон Мъск и компанията му Tesla Inc. спечелиха съдебно дело, в което се твърди, че са "напомпали" цената на криптовалутата доуджкойн в "пирамидална схема" на стойност 258 млрд. долара, съобщи Bloomberg.

Инвеститорите, които са загубили десетки хиляди долари, инвестирайки в криптовалутата, обвиняват Мъск, че е рекламирал токена пред милионите си последователи в Twitter с изявления като "Една дума: Doge", което е довело до повишаване на цената му.

Baby Doge, doo, doo, doo, doo, doo, Baby Doge, doo, doo, doo, doo, doo, Baby Doge, doo, doo, doo, doo, doo, Baby Doge

— Elon Musk (@elonmusk) July 1, 2021

Според жалбата от 2022 г. Мъск допълнително е завишил цената с изявлението си, че Tesla ще приема доуджкойн като разплащателно средство за рекламни стоки на компанията.

В четвъртък федерален съдия от Ню Йорк отхвърли исковете, като постанови, че изявленията на Мъск са по-скоро "пожелателни", отколкото "фактически" и "никой разумен инвеститор не би могъл да разчита на тях."

Инвеститорите също така обвиниха Мъск и Tesla в участие в схема за напомпване на цената на доуджкойн и последваща продажба на високи нива, но окръжният съдия Алвин Хелерщайн написа, че "не е възможно да се разберат" тези твърдения.

Адвокатът на ищците заяви, че клиентите му са разочаровани и планират да обжалват.

"Изявленията и публикациите на Мъск бяха много повече от преувеличени похвали и в резултат на това милиони хора загубиха милиарди долари", заяви в изявление адвокатът Евън Спенсър.

Доуджкойнът е първият т. нар. мемекойн - вид криптовалута, която произлиза от интернет шеги. Логото му представлява изображение на куче от породата шиба ину.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още