fallback

Криптомилионерите са се увеличили с 95% за година

От шестимата нови криптомилиардери за година петима могат да благодарят за новосъздаденото си богатство изцяло на биткойна

12:58 | 27.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на криптомилионерите в света е нараснал с цели 95% само през последната година на фона на успеха на биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) в САЩ и поскъпването на криптовалутите като цяло.

Сега по света има 172 300 души, които притежават над 1 млн. долара в криптоактиви,

от 88 200 души миналата година, показва доклад на компаниите New World Wealth и Henley & Partners, цитиран от CNBC. Броят на милионерите изцяло от биткойни се е удвоил до 85 400 души.

Състоянието на най-богатите също нараства: вече има 325 души с богатство от криптовалута над 100 млн. долара, както и 28 криптомилиардери.

Повишението отразява интереса към биткойн ETF-и в САЩ, които вече имат над 50 млрд. долара в активи под управление, откакто бяха пуснати през януари и привлякоха нова вълна институционално участие.

Цената на биткойна нарасна с около 45% от началото на годината и във вторник достига 62 797 долара, въпреки че това е 1,5% спад за денонощието. И като поскъпването се разлива и на по-широкия пазар, пазарната капитализация на всички криптоактиви достигна 2,3 трлн. долара, посочват от Henley & Partners. За сравнение, миналото лято тя бе 1,2 трлн. долара.

От шестимата нови криптомилиардери, създадени миналата година, петима могат да благодарят за новосъздаденото си богатство изцяло на биткойна. Това подчертава „неговата водеща позиция, когато става въпос за привличане на дългосрочни инвеститори“, които купуват в големи количества, коментира Андрю Амолис, ръководител на звеното за проучвания на New World Wealth.

Според Forbes

най-богатият криптомилиардер – за трета поредна година – е Чанпън Джао,

основателят и бивш главен изпълнителен директор на борсата Binance. Неговото състояние се изчислява на 33 млрд. долара. Джао се призна за виновен по обвинения за подпомагане на пране на пари през ноември и се съгласи да плати глоба от 50 млн. долара и да излежи няколкомесечна присъда. Неговото състояние е нараснало с над 10,5 млрд. долара през последната година.

Чанпън Джао. Снимка: David Ryder/Bloomberg

На второ място е Браян Армстронг, съоснователят на борсата Coinbase, чието богатство се изчислява на 11 млрд. долара, според Forbes. Той е следван от Джанкарло Девасини, главният финансов директор на Tether и Майкъл Сейлър, съоснователят на MicroStrategy.

Въпреки всичко обаче много криптоактиви остават под пиковите си нива от 2021 г., като през ноември същата година пазарната капитализация на криптопазара стигна 3 трлн. долара.

Но все по-голямото прегръщане на сектора от големите мениджъри на активи като BlackRock и Fidelity

може да подкрепи създаването на дори още повече богатство сред най-големите притежатели на криптовалута.

Секторът не само ще създаде още милионери и милиардери, но също така ще промени и това къде най-богатите живеят и работят. Според данните на Henley & Partners мнозина от новобогаташите в криптосектора искат да се преместят в юристидикции с по-благоприятни данъчни и криптозакони.

В индекса на Henley & Partners за държави според това колко приятелски подход имат към криптосектора Сингапур се нарежда на първо място благодарение на своята подкрепяща банкова система, значителни инвестиции, изчерпателни регулации и съответствие с международните стандарти.

Второто място е за Хонконг, а след това се нареждат Обединените арабски емирства и САЩ, където 15% от населението притежава криптовалути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 27.08.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още