fallback

Една криптовалута изтри 2,7 млрд. долара пазарна капитализация след ареста на Дуров

Монетата, която е десетият по големина криптоактив, успява да компенсира част от загубите в понеделник

12:30 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Криптовалута от блокчейн проект, свързан с Telegram Messenger LLP, е изтрила пазарна капитализация за 2,7 млрд. долара след ареста на основателя на приложението за съобщения.

Toncoin – токенът на The Open Network, поевтиня с 20%, след като Павел Дуров бе задържан на летище край Париж в събота по обвинения, че не е предприел достатъчно мерки за предотвратяване на използването на Telegram за престъпни цели.

Монетата, която е десетият по големина криптоактив, успява да компенсира част от загубите в понеделник, като минути преди 11 ч. българско време поскъпва с 4% за денонощието до 5,62 долара.

Цената на Toncoin. Графика: Bloomberg LP

Блокчейнът The Open Network – или TON – има достъп до 900-те милиона месечни потребители на Telegram чрез партньорство и иска да започне прилагане на услуги за плащания в приложението и игри. Поскъпването на монетата разпали спекулациите, че Telegram цели да се превърне в суперприложение по подобие на WeChat в Китай.

3-годишната фондация зад проекта твърди, че е отделна структура от Telegram. Но връзките между приложението и TON превърнаха втората в една от най-популярни криптоинициативи. От Pantera Capital Management LP описаха през май покупката си на Toncoin като най-голямата си инвестиция.

Милиардерът Дуров е главен изпълнителен директор на Telegram. Базираната в Дубай компания по-рано публикува позиция, в която посочва, че прилага европейското законодателство и Дуров „няма какво да крие“.

Все още е „прекалено рано да се каже“ какъв ефект дългосрочно ще има върху компанията задържането на Дуров, коментира Ричард Галвин, съосновател на хедж фонда DACM, който купи монети TON по време на частен кръг на набиране на капитал през 2023 г. Пазарната реакция през уикенда засега вкара в ценообразуването несигурността около TON, допълни той.

Според Галвин основната привлекателна сила на връзката между TON и Telegram е „способността да представи на широката потребителска база на Telegram функционалностите на криптовалутите“. Той също така подчерта, че всичко, което отслабва конкурентната позиция на Telegram, е и негативно за TON.

Подходът на лека намеса при модерирането на съдържание в Telegram често пъти е бил критикуван като насърчаващ престъпната дейност. В същото време той е хвален от други като възможност за свободни дискусии. Приложението е популярно и сред криптообщността заради споделянето на инвестиционни съвети.

„Екосистемата на криптосектора има непропорционална зависимост от Telegram“, коментира Стефани Зуу, мениджър в Caladan. „Ако Telegram е засегнат, ще има отекващи последици“, допълва тя.

Стойността на активите, заключени в мрежата на TON, нарасна до пик от 1,1 млрд. долара миналия месец, но стойността сега се сви до 667 млн. долара, показват данни на DefiLlama. Цената на Toncoin нарасна повече от три пъти през последната година и в момента пазарната капитализация на монетата е от около 14,4 млрд. долара, по данни на CoinGecko.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още