fallback

Биткойнът не успява да се възползва от завърналия се апетит за риск

Монетата изостава спрямо други водещи активи този месец

11:35 | 20.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Биткойнът и по-широкият криптопазар бележат значителни загуби за месеца, като дори и рекордното представяне на международните акции не може да ги подкрепи, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изтрива 9% от стойността си през август, изоставайки от ръста от 1% на индекса за международни акции на MSCI и рекордната цена на златото. Индекс за международни облигации на Bloomberg също показва повишение от близо 2% за същия период.

Представянето на цената на биткойна спрямо злато, акции и облигации. Графика: Bloomberg LP

Анализаторите посочват риска от продажба на биткойни, конфискувани по-рано от американските власти – които се предполага, че притежават криптовалути за около 12 млрд. долара – като едно от предизвикателствата за дигиталните активи. Според блокчейн данни САЩ са преместили конфискувани биткойни за 600 млн. долара към портфейл на борса, оперирана от Coinbase Global Inc., показва анализ на Arkham Intelligence.

Възможността за продажба стои зад този „временен ценови натиск в посока надолу“, коментира Кушбо Кулар, партньор в Lightning Ventures. „Очакваме тази разлика да се затвори скоро“, допълва той.

Голяма разпродажба

Индекс на топ 100 дигитални активи отчете най-лошото си понижение от ноември 2022 г. на 5 август. Отстъплението стана факт на фона на разпродажби при американските акции заради притесненията за растежа на американската икономика и сътресения при японската йена, които навредиха на апетита за риск на международните пазари.

Оттогава очакванията за американската икономика се стабилизираха благодарение на нови данни и сега индексът на международните акции на MSCI се намира на 1,5% под рекорда си, достигнат през юли.

Интересът към криптоекспозиция обаче остава слаб.

Предизборната надпревара в САЩ също не успява да даде същия тласък на цените, както по-рано. Въпреки че по-рано популярният наратив говореше за положителна връзка между цената на биткойна и представянето на кандидата на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп, пазарните данни изглежда говорят за друго, съобщава CoinDesk.

Откакто в средата на юни Тръмп проведе среща с биткойн миньори, криптоекспертите започнаха да свързват залозите за представянето на кандидата на изборите с цената на биткойна. Наративът се засили, след като Тръмп оцеля след покушение през юли, а по-рано този месец цената на токена се оказа под напрежение, след като Камала Харис влезе в надпреварата за Белия дом на мястото на Джо Байдън и залозите се обърнаха в нейна полза.

Въпреки това анализът на брокера FalconX на изменението в цената на биткойна и залозите за победа на Тръмп на Polymarket между 1 юни и 15 август е показал липса на отчетлива тенденция на корелация между двете.

Минути преди 11:30 ч. българско време цената на биткойна в понеделник расте. Монетата прибавя 3,8% към стойността си за денонощието до 60 814 долара на фона на силна активност от страна на спот борсово търгуваните фондове. На зелено е и по-широкият пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още