fallback

Доходността от копаене на биткойни стигна рекордно дъно през август

Делът на регистрираните в САЩ копачи от общия хашрей на биткойн мрежата се повишава за четвърти пореден месец до 26%, което е нов рекорд

11:25 | 17.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на копачите на биткойни изтриха ръстовете, свързани с манията по изкуствения интелект (AI), през първите две седмици на август, докато мрежовият хашрейт (мярка за обща изчислителна мощност, бел. ред.) се повишава. Това тласна доходността от копаене до рекордно ниски нива, посочват от JPMorgan в доклад.

Хашрейтът представлява общата комбинирана изчислителна мощност, която се използва за копаене и обработка на трансакции в блокчейна proof-of-work.

Общата пазарна капитализация на четиринадесетте листнати в САЩ миньори, които банката следи, падна с 18% от края на юли.

Но има и добри новини – делът на регистрираните в САЩ копачи от общия хашрей на биткойн мрежата се повишава за четвърти пореден месец до 26%, което е нов рекорд, се казва в доклада.

Мрежовият хашрейт се повиши с около пет екзахаша в секунда (EH/s) - 1% ръст, до средно 621 EH/s през първите две седмици на месеца, съобщават от банката, отбелязвайки, че все още е 30 EH/s под нивата, наблюдавани преди разполовяването.

Хаш-цената, мярка за рентабилността на копаене, все още е с около 30% по-ниска от нивата, наблюдавани през декември 2022 г., и около 40% под тези преди разполовяването и това може да забави растежа на хашрейта в близко бъдеще, се добавя в доклада.

Банката отбеляза, че цената на биткойна е спаднала с около 5% след разполовяването, но все още е нагоре с 35% от началото на годината и 104% на годишна база.

В събота най-старата криптовалута поскъпва с 1,3% за денонощието до 59 215 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 17.08.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още