fallback

Стойността на хакерските атаки в криптосектора почти се удвоява през 2024 г.

Самият брой на ударите обаче е нараснал незначително до 149 случая тази година

10:41 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на хакерските атаки в криптосектора почти се е удвоила до 1,6 млрд. долара през първите седем месеца на 2024 г., подкрепена от скока в цените на цифровите активи, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на Chainalysis Inc.

Въпреки че стойността на откраднатите средства се е увеличила, броят на хакванията е нараснал незначително до 149 досега тази година спрямо 145 през съответния период на 2023 г., според доклада.

„Цените на много криптоактиви се повишиха значително през 2024 г. и голяма част от увеличението на стойността на откраднатите активи вероятно се дължи на това поскъпване“, каза Ерик Жардин, ръководител на звеното за проучвания на киберпрестъпления в Chainalysis.

Подкрепена от пускането на спот биткойн борсово търгувани фондове в САЩ през януари, цената на токена достигна рекордните близо 74 хил. долара този март. Въпреки че впоследствие монетата изтри част от тези ръстове, най-старата криптовалута все пак поскъпва с 38% за годината по данни на Bloomberg. Биткойнът формира 40% от приходите от тазгодишните криптокражби, изчислява Chainalysis.

Стойност на откраднатите криптовалути през 2023 г. и досега през 2024 г. Графика: Bloomberg LP

Рекордните 3,7 млрд. долара в криптовалута бяха откраднати през 2022 г., като хакерите се възползваха от слабата сигурност. Тази стойност намаля до 1,7 млрд. долара през 2023 г., тъй като децентрализираните финансови структури засилиха сигурността, а цените на токените все още се възстановяват от спадовете.

Тази година някои от най-запомнящите се хакерски атаки бяха в Азиатско-Тихоокеанския регион. Само през последните няколко месеца японският оператор DMM Bitcoin загуби 301 млн. долара, а индийският WazirX беше източен с 235 млн. долара. И двете компании управляват криптоборси на съответните си пазари.

„Крадците на криптовалута изглежда се връщат към корените си и отново се насочват към централизирани борси след четири години, фокусирани върху децентрализираните такива, които обикновено не търгуват с биткойни“, посочват от Chainalysis в доклада.

Групи, свързани със Северна Корея, които са свързани с някои от най-големите кражби на криптовалута, използват все по-сложни тактики за социално инженерство, за да проникнат в платформи за цифрови активи, се казва в доклада на Chainalysis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още