fallback

Биткойнът поскъпва, въпреки че остана извън разговора на Илон Мъск и Доналд Тръмп

Marathon Digital ще продаде конвертируеми, привилегировани облигации за 250 млн. долара, а средствата ще са за покупката на нова криптовалута

10:09 | 13.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна расте по време на азиатската търговия, въпреки че темата за дигиталните пари остана извън разговора на кандидат-президента Доналд Тръмп с милиардера Илон Мъск. И двамата са известни с приятелското си отношение към криптовалутите, които станаха ключова част от публичния им образ.

Минути преди 9:30 ч. българско време биткойнът поскъпва с 1,3% за денонощието до 59 215 долара. Зелената вълна обхваща и по-широкия пазар: етерът поскъпва с 4% до 2650 долара, рипълът с 0,6% до 0,56531424 долара, а соланата - с 1,8% до 145 долара.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Разговорът между Тръмп и Мъск в социалната мрежа Х премина под знака на обичайните тези на кандидат-президента. От своя страна, Мъск затвърди подкрепата си за републиканеца, който пък смекчи осезаемо позицията си по отношение на електромобилите.

На корпоративния фронт по-рано в понеделник стана ясно, че компанията за добив на биткойни Marathon Digital Holdings ще продаде конвертируеми, привилегировани облигации на стойност 250 млн. долара, като средствата ще се използват за покупката на нова криптовалута, съобщи Bloomberg.

Най-големият американски криптоминьор обяви през юли, че започва изпълнение на стратегия, подобна на тази на MicroStrategy, която има резерв от биткойни, залагайки на поскъпването на монетата.

Marathon е една от няколкото публични компании за добив, които увеличават притежанията си от биткойни след априлското „разполовяване“, при което възнаграждението им за единица работа намалява наполовина. В същото време през 2022 г. много играчи бяха принудени да ликвидират част от резервите си, за да компенсират спада на цените и високите сметки за електроенергия на фона на поредица от фалити в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още