fallback

Биткойнът поевтинява и дърпа със себе си широкия криптопазар

Най-старата криптовалута изтрива от стойността си 4% минути преди 11:30 ч.

11:56 | 12.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Поевтиняването на биткойна се пренесе и на по-широкия пазар през почивните дни, като трейдърите сега гледат с надежда очакваните тази седмица макроикономически данни.

Най-старата криптовалута изтрива от стойността си 4% за последните 24 часа минути преди 11:30 ч. българско време, достигайки цена от 58 862 долара. Индексът CoinDesk 20, който следи по-широкия пазар, пък намалява с 4,5%.

От своя страна, етерът изтрива от цената си 3,33% до 2592 долара. Рипълът също поевтинява с 2,8%, а соланата - с 5,8%.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Листнатите в САЩ спот борсово търгувани фондове (ETF) записаха отлив на средства в петък. Биткойн ETF-ите се разделиха с 89 млн. долара, а етер инструментите – 15,7 млн. долара, показват данни, цитирани от CoinDesk.

Някои пазарни наблюдатели предупреждават за нови понижения на цената на биткойна през идните седмици заради технически слабости, но пък посочиха, че някои от предстоящите данни могат да дадат тласък в посока нагоре.

„Криптоцените вероятно ще бъдат затворени в диапазон с тенденция в посока надолу“, коментира Аугустин Фан от SOFA.org. По думите му „на криптопазарите им липсва ясна котва и са предразположени към продължаващо коригиране на позициите“.

В сряда се очакват данни за индекса на потребителските цени за САЩ и Великобритания, а във вторник индексът на цените на производител в Япония.

По-късно през седмицата гигантите в търговията на дребно Alibaba Group и Walmart също ще представят данни. В петък ще има актуализирани данни за брутния вътрешен продукт на Хонконг и Тайван.

Данните за традиционните пазари обикновено се отразяват и на криптоцените, тъй като са индикатор за настроенията на потребителите и състоянието на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още