fallback

Биткойнът стигна двуседмично дъно 72 часа след като отбеляза 4-месечен връх

В петък токенът се възстановява до 64,3 хил. долара

08:37 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна се възстановява леко, след като достигна двуседмично дъно от 62,7 хил. долара въпреки силното начало на седмицата. Това се случва само около 72 часа, след като отбеляза четиримесечния си връх от над 70 хил. долара, съобщава CoinDesk.

Минути преди 8:30 ч. българско време цената на най-старата криптовалута нараства с 0,6% до близо 64 357 долара. По-разнопосочно е представянето на останалата част от пазара: етерът остава почти без промяна; соланата поевтинява с 2,9%, а рипълът - с 4,9%.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Пазарите получиха – приемани обичайно за такива – добри новини с данните за индекса на мениджърите по поръчките за производството в САЩ във вторник, който се понижи повече от очакваното. Това изпрати лихвите по американския дълг до няколкомесечно дъно. В същото време първоначалните заявления за помощи при безработица нараснаха до най-високото си равнище от около година. Взети заедно, данните намекват, че САЩ може би са на крачка от началото на нов цикъл на облекчаване на паричната политика, който обикновено се приема като бичи за рисковите активи.

В изказване от сряда управителят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че намаляване на лихвите е възможно още през септември, ако данните продължат да показват отслабващ икономически ръст и забавяне на инфлацията.

В началото на седмицата цената на биткойна стигна 70 хил. долара на фона на вълнението от конференцията Bitcoin 2024 в Нашвил, на която говори и кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп. Той затвърди подкрепата си за криптосектора и дори се ангажира, ако бъде преизбран, правителството да създаде стратегически биткойн резерв.

На този фон обаче шансовете за преизбирането на Тръмп започват да намаляват и със сигурност не са като отпреди две седмици, когато основният му опонент бе Джо Байдън. Шансовете на новата най-вероятна кандидатка на демократите Камала Харис нараснаха през седмицата до 44% според Polymarket. Тези на Тръмп за победа пък намаляха до 55% от 70% преди две седмици.

Позицията на Харис по отношение на биткойна и регулациите тепърва ще стане ясна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още