fallback

Обещаният от Тръмп биткойн резерв не би могъл да бъде повече от символичен

САЩ имат около 200 хил. монети и единственото по-различно в предложението на републиканеца е те да не се продават

15:27 | 01.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Скорошното обещание на кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп да създаде „стратегически национален биткойн резерв“, ако бъде избран отново в края на годината, може да се окаже не чак толкова голям ангажимент, пише Тереза Сие в материал за Bloomberg.

„Предложението на Тръмп е изключително скромно“, коментира Джордж Селджин, почетен директор на Центъра за парични и финансови алтернативи към базирания във Вашингтон Cato Institute. „Няма голямо икономическо значение“, допълва той.

Според изчисленията САЩ имат приблизително 200 хил. биткойна на стойност около 13 млрд. долара, придобити предимно чрез конфискации и замразявания, свързани с криминална дейност, като тези от сайта за незаконна търговия Silk Road. Властите обикновено продават на аукциони токените, а приходите отиват за силите за сигурност, за компенсиране на жертви и спонсориране на операции.

Единственото допълнение на Тръмп към настоящата държавна политика на САЩ е да не продава активите и вместо това да ги държи в биткойн резерв – подобно на други, поддържани от Вашингтон, като стратегически петролен резерв, стратегически резерв от лекарствени средства и др.

„Цената на предложената от Тръмп реформа се състои само в това от каква потенциална печалба се отказва правителството, като държи биткойните“, посочва Селджин. „Тъй като Тръмп заяви, че никога няма да бъдат продадени, те ще станат напълно символичен малък куп“, допълва той.

Въпреки че обещанието изглежда не е много повече от символично, статутът на резерва превзе вниманието на криптосвета през последните дни. Трейдърите бяха фиксирани върху движенията на биткойни за около 2 млрд. долара, които според изследователската фирма Arkham Research са били свързани със Silk Road. След като първоначално поскъпна заради коментарите на Тръмп, биткойнът изтри около 2% от цената си тази седмица на фона на притеснения, че продажбата на криптовалутата ще натежи на пазара.

Трансферът на предполагаемите монети от Silk Road към друг дигитален портфейл дори разпали спекулациите, че администрацията на Байдън иска да саботира Тръмп и усилията му за изграждане на резерв, като продаде монетите преди изборите. От Маршалската служба на САЩ, отговорна за продажбата, не са реагирали незабавно на запитване за коментар от Bloomberg.

„Движението на активи, държани в портфейли под управлението на правителства, често води до спекулации за възможни продажби на централизирани борси“, коментира Джошуа де Вос от звеното за проучвания на CCData. Активността вероятно е трансфер към доставчик на услуги за поддръжка или депозит, коментира още той. В началото на юли Маршалската служба обяви, че е избрала Coinbase Global за попечител на портфолиото си от дигитални активи.

И докато криптоиндустрията излива повече пари в настоящата предизборна кампания от всички предишни кампании, взети заедно, Тръмп не е единственият политик с намерение за биткойн резерв. В изказване на конференцията Bitcoin 2024 (на която говори и Тръмп, бел. ред.) републиканският сенатор Синтия Лумис от Уайоминг обяви планове за създаване на законопроект, който ще иска Вашингтон да придобие 1 млн. биткойна – или близо 5% от монетите в обращение, в рамките на пет години. Според плана дигиталните активи ще се съхраняват минимум 20 години и ще се използват за намаляване на държавния дълг.

„Целта е да се признае фактът, че биткойнът е устойчив актив“, коментира Лумис в интервю за Bloomberg News. „Това е дигитално злато и ще осигури гаранции по света, че американският долар остава достоен да бъде световна валута“, допълни тя.

За разлика от плана на Тръмп, този на Лумис предвижда покупка на биткойни в допълнение към запазване на тези около 200 хил., които правителството вече притежава. За да стане това, Лумис вероятно ще трябва да се пребори с министерството на финансите и Федералния резерв в допълнение към това, че законопроектът трябва да мине и през Конгреса, според конгресмен Уорън Дейвидсън, републиканец от Охайо.

„Предизвикателството е в това, че председателят на Федералния резерв не е изразил подкрепа за тази идея“, коментира Дейвидсън. „Федералният резерв е в известна степен автономен от федералното правителство и американското правителство наистина няма активи“, допълва той.

Около 94% от 21-те милиона броя биткойна, които могат да бъдат изкопани изобщо някога, вече са в обращение. Максимумът, който е част от софтуерния протокол, за да предотврати инфлационните ефекти, се очаква да бъде достигнат около 2140 г.

Въпреки че планът на Тръмп не включва покупката на нови биткойни или нуждата от одобрение от други клонове на държавната власт, гаранцията, че няма да има продажби, все пак ще има пазарни отражения.

„Обещанието на Тръмп да не продава може да стабилизира или потенциално да увеличи цените на пазара, като премахне значителна част от биткойните в обращение“, коментира Де Вос. „Въпреки това какъвто и да е бил същински пазарен ефект силно ще зависи от действията на правителството след изборите“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още