fallback

В криптосектора жените изкарват повече пари от мъжете

Разликата е статистически значима и в голям контраст не само с американския пазар на труда, където е проведено изследването, но и в по-голямата част от останалия свят

11:52 | 31.07.24 г. 8
Автор - снимка
Създател

Криптосекторът може и да е известен с преобладаващия брой мъже, но когато става въпрос за възнаграждения, светът на дигиталните валути е един от малкото, в който жените получават повече пари от мъжете.

От проучване на Pantera Capital сред 502 души в САЩ – най-голямото по рода си – става ясно, че жените получават с 14,67% повече от мъжете. Медианната базова заплата на първите е 172 хил. долара на година в сравнение със 150 хил. долара за вторите. Това е еквивалентът на 1,15 долара за всеки долар, който мъж изкарва в сегмента.

Разликата е статистически значима, отбелязват от Pantera Capital. Тя е в голям контраст и с общата тенденция на пазара на труда в САЩ (както и в България), където обикновено жените получават по-малко от мъжете – в компаниите извън криптосектора жените получават 84 цента за всеки долар, изкаран от мъж.

Графика: Pantera Capital

Сред останалите групи само тази на продуценти и режисьори в развлекателния сегмент отчита по-високо възнаграждение за жените. И макар други професии, изискващи висока образователна степен, да се приближават към равното заплащане, реалността е, че дори в Web2 технологичната индустрия мъжете получават повече пари за една и съща работа, и то с голяма разлика.

Графика: Pantera Capital

Една от причините, с които може да бъде обяснена обърнатата разлика в криптосектора е нивото на опит: жените в криптосектора обикновено са с повече опит и често са на средни или високи позиции; с над 5 години стаж на сходна позиция. В същото време голяма част от мъжете заемат стартови позиции, преминавайки по-скоро към криптосектора.

Данните говорят, че е възможно криптосекторът да предлага по-добри възможности за жените, въпреки че те „все още с голяма вероятност продължават да са изправени пред трудности и пречки в тази индустрия“, се казва в доклада.

Проучването е направено в периода 4-20 юли онлайн и е разпространявано чрез професионални мрежи (LinkedIn), социални мрежи (X), нюзлетъри и имейл. В него участват 502 души на пълно работно време, базирани в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още