fallback

Спот етер ETF-ите в САЩ отчитат отлив на 340 млн. долара за първата си седмица

Причината е, че инвеститорите теглят ежедневно средства от един от продуктите с по-високи потребителски такси, който съществува по-рано под друга форма

16:44 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Деветте листнати в САЩ спот етер борсово търгувани фонда (ETF) записаха нетен отлив на капитал от 340 млн. долара през първата си седмица на търговия, съобщава Bloomberg. Причината е, че инвеститорите теглят ежедневно средства от един от продуктите с по-високи потребителски такси, който съществуваше по-рано под друга форма и бе преобразуван в ETF.

Осемте нови ETF-а, които започнаха търговия миналата седмица, след като получиха одобрение от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), са отчели вливане на 1,17 млрд. долара през четирите дена до 26 юли, показват данни на Bloomberg.

Най-голям приток е отчетен от фондовете на BlackRock, Bitwise и Fidelity – съответно 442 млн. долара, 266 млн. долара и 219 млн. долара. В същото време преобразуваният инструмент на Grayscale е загубил 1,5 млрд. долара.

Движението на капитал (в милиони) към и от инструментите на BlackRock, Bitwise, Fidelity и Grayscale. Графика: Bloomberg LP

Инвеститорите видяха в промяната на фонда възможност да приберат печалби, се казва в доклад от понеделник на CoinShares Ltd. Сходна бе ситуацията и когато инвеститорите изтеглиха милиарди от Bitcoin Grayscale Trust, след като той бе преобразуван по същия начин след пускането на спот биткойн ETF-ите през януари.

В допълнение към обръщането на съществуващия инструмент фирмата също така пусна и Ethereum Mini Trust, който в момента има такса от 0% за разлика от 2,5% за по-ранния. Мини тръстът е донесъл капитал за 91 млн. долара миналата седмица.

Цената на етера намаля с 4,6% до около 3339 долара, откакто ETF-ите започнаха да се търгуват на 23 юли. От началото на годината обаче втората по размер на пазарната капитализация криптовалута поскъпва с около 46%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още