fallback

Обещанието на Тръмп за биткойн резерв на САЩ подкрепя криптоцените

Стойността на най-старата криптовалута е на най-високото си равнище от поне средата на юни

10:51 | 29.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна достигна най-високото си ниво от поне средата на юни, след като Доналд Тръмп представи още по-широк дневен ред за криптовалутите и на фона на очакванията за паричната политика на Федералния резерв.

В началото на новата седмица монетата поскъпва с 3,3% за денонощието минути преди 10:30 ч. българско време до 69 467 долара. Етерът, от своя страна, прибавя към цената 4,6% до 3372 долара. Зелената вълна се простира и на по-широкия пазар, където соланата увеличава стойността си с 5,6%, рипълът - с 1,4%, а доуджкойнът - с 3,3%.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

В реч по време на криптоконференция в Нашвил през уикенда кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп обеща да поддържа

„стратегически национален биткойн резерв“

и никога да не продава конфискуваните от правителството биткойни. Преди речта очакванията и надеждите на криптообщността бяха, че Тръмп ще обяви именно такъв резерв, посочва CoinDesk.

С изказването си пред повече от 3 хил. присъстващи Тръмп окончателно затвърди прехода на биткойна от дълбоките ниши на интернет до сърцето на американската политика.

Републиканецът дори определи монетата като средство за надмощие в надпреварата с Китай. „Ако ние не го направим, Китай ще го направи“, каза той по отношение на приемането на дигиталните активи. През 2021 г. Пекин забрани търговията и добива на криптовалути и впоследствие въведе ограничено използването на дигитален юан.

В изказването си Тръмп направи и някои други смели прогнози за криптосектора. По думите му той е „стоманената индустрия отпреди 100 години“, просто се намира в много ранен етап. 

Друга смела заявка на кандидат-президента бе и обещанието още на първия ден от мандата си да уволни Гари Генслър, председателя на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ, който е известен с негативната си политика срещу криптовалутите. Тръмп също така заяви, че ще назначи и криптовалутен консултативен съвет.

Освен това Тръмп заплаши присъстващите, че

оставането на демократите в Белия дом ще означава край на сектора.

„Ако те спечелят тези избори, всеки един от Вас ще изчезне“, каза той, наричайки ги „ужасни“ и „безмилостни“.

Криптотемата се наложи твърдо в предизборната кампания към края на май, когато Тръмп се обяви за кандидата на сектора и заяви, че „ако подкрепяте криптовалутите, ще гласувате за Тръмп, защото те искат да им сложат край“.

Това предизвика силно преразпределение на партийната ориентация сред най-високите ешелони в сектора – хора, които досега са дарявали за демократите, започнаха да обмислят и дори да даряват за кампанията на Тръмп, в която виждат спасение след годините на регулаторно преследване от администрацията на Джо Байдън. Тепърва предстои да стане ясна официалната позиция на най-вероятния кандидат на демократите Камала Харис по въпроса с криптовалутите.

В същото време цената на биткойна остава ангажирана и с изхода от последната среща на ръководството на Федералния резерв за паричната политика по-късно тази седмица. Очакванията са с нея да се поставят основите за начало на цикъл от лихвени понижения.

Биткойнът се намира едва на около 4000 долара от рекордната си цена от близо 74 хил. долара, която достигна през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още