fallback

Криптофенът Тръмп развали корелацията между биткойна и акциите

Коефициента на 30-дневна корелация за биткойна и индекс с международни акции на MSCI e намалял до минус 0,20 пункта, който от 2020 г. е положителен

13:39 | 24.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Пътищата на биткойна и акциите се разделят на фона на подкрепата на криптосектора от страна на кандидата на републиканците за  президент на САЩ Доналд Тръмп. Това подсилва представянето на криптовалутите, но оставя в неизвестност за бъдещето акциите, които разчитат на корпоративните отчети, съобщава Bloomberg.

Коефициента на 30-дневна корелация за биткойна и индекс с международни акции на MSCI e намалял до минус 0,20 пункта – рядко срещано развитие, тъй като мярката е положителна от 2020 г. насам, показват данни от Bloomberg. 1 пункт означава, че активите се движат в синхрон, а минус 1, че са в противоположни посоки.

В миналото криптокритик, през последните седмици Тръмп зае благоприятна позиция спрямо сектора, който от своя страна се оказва все по-влиятелен в кампанията за избиране на нов президент чрез дарения.

Корелацията между биткойна и индекса на международни акции на MSCI. Графика: Bloomberg LP

„Биткойнът сега е прокси за победа на Тръмп“, коментира Шон Макнълти, директор „Търговия“ към Arbelos Markets. „За акциите няма така ясни победители и губещи от „Тръмп търговията“, допълва той, имайки предвид пазарния възход на фона на увеличаващите се шансове за преизбиране на републиканеца след дебата му с президента демократ Джо Байдън и нападението срещу него по време на предизборен митинг.

Най-старата криптовалута е поскъпнала с около 11% през последния месец в сравнение с под 2% ръст за международните акции.

Сега вицепрезидентът Камала Харис, която след оттеглянето от надпреварата на Байдън се смята за фаворит на демократите, се опитва да затвори разликата с Тръмп. Засега обаче няма много яснота за това какви са възгледите ѝ за индустрията на дигиталните активи. Очаква се Тръмп да говори на биткойн конференция на 27 юли.

В същото време международните акции се намират под известен натиск след смесеното начало на сезона на отчетите за второто тримесечие. Инвеститорите търсят доказателства, че тазгодишното рали, водено от фирмите за изкуствен интелект и технологии, все още има потенциал.

Биткойнът поскъпна с около 50% през 2024 г., подкрепен от търсенето в САЩ на пуснатите тази година спот биткойн борсово търгувани фондове и положителната нагласа на Тръмп.

Към 13:40 часа българско време монетата се разменя за 66 450 долара, което е спад от 0,8% за денонощието. От своя страна, индексът MSCI WORLD IDX изтрива 0,2%, след като от началото на годината записа ръст от около 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още