fallback

Одобрението на спот етер ETF-ите не успява да даде първоначален тласък на цените

SEC даде финално зелена светлина за търговията на инструментите, но засега изглежда, че ефектът вече е бил включен в ценообразуването

10:43 | 23.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Американските регулатори дадоха зелена светлина за търговията на спот етер борсово търгувани фондове (ETF) – дългоочаквано развитие, което ще позволи на местните инвеститори да имат по-лесен достъп до втората по големина криптовалута, съобщава CoinDesk.

Решението слага край на продължил с години процес за получаване на одобрение от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) и следва сходно решение през януари за борсово търгувани фондове директно върху биткойна. Слагането на етера в ETF формат може да направи монетата по-привлекателна за масовия инвеститор, тъй като фондовете могат да се купуват и продават през традиционни брокери.

Одобрението не изглеждаше напълно сигурно преди няколко седмици. Но в края на май SEC отново поднови активно работата си с бъдещите емитенти след продължителна пауза. На 23 май регулаторът даде първоначално одобрение, отваряйки път за окончателното даване на зелена светлина с последното си решение.

„Сега напълно навлязохме в ETF епохата на криптовалутите“, коментира Мат Хоуган, главен инвестиционен директор на Bitwise. „Инвеститорите сега имат достъп до над 70% от пазара на ликвидни криптоактиви чрез достъпни борсово търгувани продукти“, допълва той.

Ефект върху цените

Засега цената на етера и по-широкия пазар не показват положително вълнение, след като одобрението бе дадено – отчасти защото то се очакваше и до голяма степен бе влезнало в ценообразуването.

Минути след 10 ч. българско време етерът поевтинява с 0,7% за денонощието до 3448 долара. От своя страна, биткойнът изтрива от цената си 1,2% до 66 582 долара. Червената вълна заля и повечето други водещи токени.

Сега на пазара остава въпросът какъв ще е интересът към продуктите. Одобрението на спот биткойн ETF-ите през януари, които записаха най-успешното пускане в историята на борсово търгуваните продукти по отношение на бързина на прииждащ капитал, тласнаха цената на токена до нов рекорд само два месеца по-късно.

Засега някои анализатори прогнозират, че макар спот етер ETF-ите да могат да изведат цената на токена до 6500 долара, то притокът към тях няма да е толкова голям, колкото при тези на биткойна.

Според изследователската фирма Steno Research ETF-ите може да привлекат 15-20 млрд. долара приток на средства през първата година – това е приближително същата сума, която биткойн инструментите записаха само за седем месеца.

По данни на CoinShares биткойн инвестиционните продукти са отчели 1,27 млрд. долара приток на капитал миналата седмица. Това е четвърта поредна седмица на положителен поток, който е общо в размер на 3,1 млрд. долара за периода, съобщава Bloomberg.

Като цяло криптоинвестиционните продукти са отчели приток от 1,35 млрд. долара, записвайки трета положителна седмица. Това се случва и на фона на възстановяване на цените на биткойна, които достигнаха дъно от под 54 хил. долара на 5 юли – най-ниската им цена от февруари насам.

Биткойн фондовете на BlackRock и Fidelity отбелязаха най-големи ръстове миналата седмица със съответно приток от 707 млн. долара и 244 млн. долара. Grayscale обаче продължи серията на отливи, записвайки минус от около 56 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 23.07.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още