fallback

Великобритания има биткойни за 5 млрд. долара и може да започне да продава

Един паралел със златото и Гордън Браун може да се окаже показателен за ситуацията, в която властите в Лондон се намират - да продават или да чакат биткойна да поскъпне

07:43 | 23.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Рейчъл Рийвс, новият финансов министър на Великобритания, ще се нуждае от пари. Тя наследи, по собствени думи, едни от най-лошите условия в следвоенната история на страната. Изпълнението на целта ѝ да възстанови Великобритания и да направи по-добра всяка една част от страната няма да е евтино. Но удобно на нейно разположение са едни пари, които няма да изискват увеличаване на данъците – притежаваните от Лондон биткойни, пише Мерин Съмърсет Уеб в материал за Bloomberg.

Докато Доналд Тръмп изглежда фаворит в президентската надпревара в САЩ, инвеститорите се надпреварват да купуват активи, които биха спечелили от политиките му в Белия дом. Списъкът включва акции на по-малки американски компании, които би трябвало да имат полза от малко протекционизъм; европейски компании в сектора на отбраната, очакващи увеличаване на местните армейски бюджети, американски енергийни компании и – поне засега – биткойнът.

Републиканците засега изглеждат по-благосклонни към криптовалутите от Байдън (материалът е изготвен преди оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата за Белия дом в неделя, бел. ред.), въпреки че секторът все пак се представи изключително добре по време на неговото управление. На тяхната платформа по-рано този месец бе публикувана позиция, според която ограничаването на сектора е „незаконно и неамериканско“.

Новият кандидат за вицепрезидент на Тръмп – Джей Ди Ванс, със сигурност е фен. Последната му данъчна декларация показва, че през декември 2022 г. той е притежавал биткойни за между 100 хил. и 250 хил. долара (оттогава може да е продал част или всички, или да си е купил нови). Така че не е голяма изненада, че биткойнът поскъпна с над 10%, откакто бе направен опит за атентат срещу Тръмп. Това означава, че всеки, който притежава биткойни, се радва на увеличение на състоянието си.

Рийвс разполага с биткойни. Според сайта BitcoinTreasuries.net

правителствата по света притежават биткойни за общо около 31 млрд. долара

и значителна част от тях е притежание на Великобритания. По-рано тази година бе осъдена Дзиен Уън, която от служителка на услуга за доставки по домовете се превърна в международен престъпник заради мащабно пране на пари. Върху нейна собственост бе наложен запор – включително на биткойни, оценявани тогава на около 2 млрд. паунда.

Според счетоводители на международната компания RSM – позовавайки се на данни от Arkham – Великобритания притежава 61 245 биткойна, повечето от които са били собственост на Уън, чието нетно състояние е около 3,9 млрд. паунда, или 5 млрд. долара. Парите обаче все още не са в торбата. Властите трябва да минат през процедура, за да докажат, че активите на Уън са придобити незаконно и по тази причина да бъдат предадени на държавата, посочват от RSM. Конфискуваните приходи от престъпления обикновено се разделят между полицията и вътрешното министерство, като размерът на активите говори, че вероятно Рийвс ще има последната дума по въпроса.

Първото нещо, за което министърът ще трябва да помисли, обмисляйки дали да бръкне в кацата с милиардите, е решение на един от предшествениците ѝ – Гордън Браун, за продажбата на злато. Между 1999 г. и 2002 г. той се разделя с 401 тона при средна цена от 275 долара за тройунция. По това време може би му се е сторило добре. Централни банки на други места продават. На фона на бума на фиатните пари и доткома златото на пръв поглед изглежда малко безсмислено. Цената му продължава да пада и в един свят на свръхуверени централни банки стойността му на актив за диверсификация отдавна е забравена. „За какво ви е злато, щом имате Грийнспан?“, пита New York Times през 1999 г., имайки предвид бившия гуверньор на Федералния резерв Алън Грийнспан. Браун набира около 3,5 млрд. долара от продажбите.

Но нещата не са наред. Никак даже. Това се оказва

една от най-лошите сделки в историята на пазарите.

Между началото на 80-те и началото на британската кампания през юли 1999 г. цената на златото спада с 60%. Но продажбите отбелязват края на 20-годишен мечи пазар; през следващите три години благородният метал поскъпва с 20%. Този месец, 25 години по-късно, цената достигна нов рекорд, минавайки 2480 долара за тройунция. Голяма част от търсенето идва от централните банки, които възстановяват златните си резерви. Браун завинаги ще остане човекът, продал на самото дъно на пазара.

Това не е наследството, което Рийвс иска за себе си – но въпреки това ще трябва да продаде криптоактивите. Сравнението с Браун е исторически бегло. Биткойнът все още не е валута, не е наложен клас активи и е малко вероятно да стане част от резервите на Английската централна банка. Без значение накъде ще поеме цената, не е работа на финансовия министър или на министерството да поемат рискове с бъдещата стойност на конфискувани активи. Те не би трябвало да държат конфискувани биткойни, за да видят какво ще стане, както нямат и профил в Airbnb за конфискувани имения в „Мейфеър“ или в Watch Lending Club за колекцията си часовници Rolex, притежавани някога от наркотрафиканти.

Рийвс би трябвало да продава, да прибере парите и да плати с тях за политики, които да дадат бърз резултат.  Тя обаче може да иска да сключи по-изгодна сделка от тази на Браун – той рекламираше плана си впечатляващо наивно, гарантирайки си паралелно с това най-ниската възможна цена.

Тя също така трябва да има предвид скорошния опит на Германия. Според данните на Arkham, цитирани от RSM, германското правителство е продало близо 50 хил. биткойна от средата на юни насам и може да е отговорно отчасти за спад на цената от 15%, преди тя да получи подкрепа покрай кампанията на Доналд Тръмп.

Рийвс може и да избегне подигравките на привържениците на биткойна, като облекчи крипторегулациите. Според Чарли Морис от Bytecoin британският режим е най-неблагоприятният спрямо криптовалутите на запад.

Едно последно нещо, върху което Рийвс да помисли: докато международните престъпници продължават да използват биткойни и полицията продължава да ги хваща, то вероятно все повече криптовалути ще се оказват в ръцете ѝ. Гордън Браун не можеше да се успокои с нещо такова. Тези дни централните банки, а не престъпниците, държат цялото злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 23.07.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още