fallback

Путин: Добив на криптовалути може да предизвика срив в енергийната мрежа на Русия

В Бурятия и други райони неконтролируемият майнинг вече предизвиква недостиг на електроенергия

22:33 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Добивът на криптовалути беше посочен от президента Владимир Путин като една от причините за некотролируемия ръст на потреблението и вероятна причина за срива на енергийната мрежа в Русия преди ден. "Дадох нареждане за регулиране на копаенето на цифрови малути в Русия, включително и облагане с данъци", коментира той по време на среща на Съвета по икономически въпроси, цитиран от пресслужбата на Кремъл. Основната тема на срещата е развитието на цифровите технологии.

По данни на властите майнингът на криптовалути годишно поглъща 1,6 млрд. киловатчаса, или 1,5%, от потреблението на електроенергия в Русия. Без регулации на федерално ниво това може да доведе до дефицит на електроенергия, отчете руският държавен глава.

Според Путин има неконтролируемо увеличение на потреблението на електроенергия заради копаенето на криптовалути. Това се наблюдава в Иркутск, Бурятска област и Забайкалския край, където "миньорите" се възползват от ниските цени на тока. В Буратия преди ден беше регистрирана авария в топлоцентрала в Гусиноозерск, която остави без електроенергия повече от 115 хил. потребители.Причината за спирането на един от трите блока не беше уточнена, но той предизвика временно срив на мрежата.

Същевременно и в Ростовска област и Краснодарския край, както и в окупирания от руските части през 2014 г. полуостров Крим, също беше регистриран срив, предизвикан от изключването на един от ядрените реактори на централата в Ростов.  В "Комерсант" отбелязаха ден по-рано, че заради съществения ръст на потреблението в летните жеги енергийните компании планират да въведат временни прекъсвания на захранването, за да бъде съхранена мрежата. Според анализатори обаче при аварийното спиране на блока, след като сработи автоматичната система, те са закъсняли с реакцията и частично обесточени са големи части от трите района.

Към края на 16 юли вече по график спря токът в Дагестан, Кабардино-Балкария и Ставрополския край.

По данни на Министерството на енергетиката за часове без захранване да били 2,5 млн. души. По-рано днес (17 юли) голяма част от тях отново имат електроенергия, по график се спира захранването в Краснодарския край.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още