fallback

Спот биткойн борсово търгуваните фондове записаха най-добрия си ден от 6 седмици

Общо фондовете са привлекли над 1 млрд. долара само за последните три дена, подчертавайки инвеститорското доверие в бъдещите прогнози за цената на биткойна

13:52 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Листнатите в САЩ борсово търгувани фондове (ETF), проследяващи движението на спот цената на биткойна, отново са под светлините на прожекторите.

Във вторник 11-те фонда са записали общ нетен капиталов поток от 422,5 млн. долара – най-голямата еднодневна сума от 5 юни насам. Те продължават седемдневната си печеливша серия, показват данни на Farside Investors и Coinglass, цитирани от CoinDesk.

Инструментът IBIT на BlackRock е натрупал над 260 млн. долара във вторник. От своя страна, FBTC на Fidelity е привлякъл 61,1 млн. долара, а други – с изключение на GBTC, DEFI и BTCW, са получили по под 30 млн. долара всеки.

Общо фондовете са привлекли над 1 млрд. долара само за последните три дена, подчертавайки инвеститорското доверие в бъдещите прогнози за цената на биткойна.

Най-старата криптовалута поскъпна с около 23% до 65 337 долара към 13:30 часа българско време, откакто достигна дъно от почти 53,5 хил. долара на 5 юни. В допълнение към притоците на капитал към ETF-ите, възстановяването на цената идва и от изчерпването на продажбите на германските власти, значителното подобряване на шансовете Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ и избирането на републиканеца Джей Ди Ванс, който притежава биткойни, за негов кандидат-вицепрезидент.

Ванс подкрепя биткойна и дигиталните активи от 2021 г. и от миналия месец започна с представяне на свои предложения за криптозаконодателство.

„Трябва да се отбележи, че Ванс придвижи криптозаконодателството в момент, когато е знаел, че се разглежда от Тръмп за вицепрезидент. Това подчертава новооткритото политическо значение на криптосектора, но също и мащабът, в който политиките за дигиталните активи са станали част от републиканската визия за американската икономика“, коментират от FRNT Financial в нюзлетър.

„В допълнение, като се има предвид, че Тръмп може да изкара още само четири години, ако бъде избран, решението за вицепрезидент се вижда и като избор за политическо наследство. В допълнение на това е и окуражаващо за криптообщността, че политическият наследник на Тръмп е притежател на биткойни и приоритизира приятелски настроен към криптосектора закон“, допълват от FRNT.

Също така е възможно и това, че след заливането на пазара с продажбите на германската държава, криптопазарът отново настига ралито при технологичните акции на Wall Street. Същото важи и за съобщенията, че подновени изплащания към кредиторите на вече фалиралата борса Mt.Gox във вторник не успяха да задържат цените на биткойна под натиск за дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:52 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още