fallback

Биткойнът продължава да губи стойност след тежка седмица за криптовалутите

Измерителят на 100-те най-големи цифрови актива се понижи с около 5% през изминалата седмица

08:00 | 24.06.24 г.

Поевтиняването на криптовалутите се задълбочава след втория по сила седмичен спад на пазара на цифрови активи за 2024 г., което е отражение на охлаждането на търсенето на борсово търгувани фондове за биткойн и несигурността по отношение на паричната политика.

Измерителят на 100-те най-големи цифрови актива се понижи с около 5% през седемте дни до неделя, което е най-резкият спад от април насам, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Изменение на измерителя на 100-те най-големи цифрови актива тази година. Графика: Bloomberg

Стойността на най-голямата криптовалута - биткойна, падна под 63 хил. долара в понеделник до над едномесечно дъно, засегната от шестдневна поредица от изходящи потоци от американските борсово търгувани фондове (ETF), свързани с биткойна. Минути преди 8 часа българско време часа биткойнът поевтинява с 2,3% за последните 24 часа до 62 891 долара.

Пониженията при криптовалутите стават факт на фона на съмненията относно възможностите на Федералния резерв да намали бързо лихвените проценти от двугодишния им връх. За някои анализатори отстъплението при цифровите активи е предупредителен знак за по-широкия апетит за риск.

Настоящата динамика на криптопазара се "характеризира с ниска волатилност, слаби обеми и небалансирани поръчки, като цените започват да се движат в краищата на диапазона си", пише Дейвид Лоуант, ръководител за изследванията във FalconX.

Спадът при някои криптовалути е особено изразен - поредицата от седмични понижения на стойността на етера и соланата са най-дългите от миналата година и 2022 г. насам, съответно.

Пониженията се случват въпреки подготовката за пускане на първите американски ETF-и, инвестиращи директно в етер. Соланата пък съвсем доскоро беше фаворит на различни хедж фондове за дигитални активи.

Биткойнът достигна рекордна стойност от 73 798 долара през март, но през това тримесечие изостава от традиционните активи като акции, облигации и злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 24.06.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още