fallback

Как се отразява пускането на ETF фондове на биткойн пазара

Криптовалутите вече са фактор за изборите в САЩ, посочи директорът на фондация "Битхоуп", която приема дарения под формата на криптовалута

13:02 | 17.06.24 г.

Ще бъде по-лесно придобиването на експозиция на биткойн пазара след пускането на биткойн ETF. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп", която приема дарения единствено под формата на криптовалута.

„Постъпленията и новите капитали, които се наливат в биткойн, идват от ETF инструментите, а не от дребните инвеститори, за разлика от други цикли, когато те доминираха. Има и корелация между постъпленията и цената на биткойн“, коментира той. И посочи, че цената на биткойна се задържа на около 66 хиляди долара при след лек спад от около 0,5%, като по-важното е, че монетата трудно задържа нивото, след като проби над 70 хиляди.

Драмалиев не очаква биткойнът да поевтинее под 60 хиляди и уточни, че цената се намира в тунел между тези две стойности. „Предстои да видим накъде ще тръгне“, отбеляза експертът, но е категоричен, че движението на криптоактивите ще се развива добре в следващите 12 месеца.

По думите му върху движението на криптоактива в момента влияние имат различни фактори – макроикономическите данни в САЩ с устойчива инфлация и охлаждане на пазара на труда, очаквани корекции при акциите и неясна геополитическа картина. Той припомни, че се очаква и одобрението на ETF за етериум.

"Виждаме страшно променена политическа обстановка към крипто в САЩ. Крипто се превърна във фактор, който има отношение към изборите в САЩ – Доналд Тръмп изглежда, поне за момента, e доста положително настроен към криптоактивите и изглежда се радва на подкрепа от криптохората, които от години имат проблеми с регулаторните органи и липсата на яснота какво следва да направят, за да имат криптобизнес", анализира предизборната ситуация Драмалиев и заяви, че е обнадежден за движението на криптоактивите за следващите 12 месеца.

Той е на мнение, че забавянето на Федералния резерв по отношение на намаляването на лихвения процент в САЩ не се е отразило добре на рисковите активи и в частност на криптовалутите.

„Вероятно ще има максимално едно намаляване на лихвите в САЩ до края на годината“, прогнозира Драмалиев и добави, че това може да предизвика краткотраен срив в цената, като определи волатилността като „влакче, все още не на ужасите“. Според него кой ще стане президент ще има голямо влияние върху движението на криптовалутата.

Ще има ли спад при пазарните индекси в края на годината след избора на президент на САЩ? Какъв е паралелът със златните ETF и ETF върху биткойн?  Как ще повлияят макроикономическата картина в САЩ на изборите и геополитическата обстановка за избора на инвеститорите?  

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 17.06.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още