fallback

Борсовият регулатор в САЩ очаква финалните одобрения за спот етер ETF през лятото

Остава одобрението на само още един вид документи, свързани с пускането – т. нар. заявления S-1, след което търговията с инструментите ще може да започне

12:45 | 14.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Одобренията за пускане на спот етер борсово търгуван фонд (ETF) би трябвало да бъдат финализирани това лято. Това заяви председателят на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) Гари Генслър пред сенатори по време на изслушване в четвъртък, цитиран от CoinDesk.

Той заяви пред подкомисия в Сената по време на изслушване за бюджета на регулатора, че процесът „работи гладко“.

Остава одобрението на само още един вид документи, свързани с пускането – т. нар. заявления S-1, след което търговията с инструментите ще може да започне.

Очаква се това да донесе нова подкрепа за криптопазара. Пускането на спот биткойн ETF-и и очакването му преди това тласнаха биткойна до нов рекорд през март.

На директен въпрос дали етерът е стока, Генслър не даде еднозначен и ясен отговор. На същото изслушване ръководителят на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) Ростин Бенам отговори на същия въпрос с „да“.

Въпросът е важен, когато трябва да се установи подходящият регулатор, който да надзирава токените. SEC отговаря за тези монети, които се водят ценни книжа, докато CFTC отговаря за останалите. Въпреки че според Генслър голямата част от дигиталните активи трябва да се смятат за ценни книжа, той отказва да посочи кои какви са, с изключение на тези, вече посочени от агенцията му в свои решения.

„Макар не всички криптовалути да са ценни книжа – някои са под юрисдикцията на председателя Бенам – тези, които са, имат задължението да представят информация на обществеността“, коментира Генслър, повтаряйки аргумента си, че повечето токени остават нерегистрирани и нарушават закона за ценните книжа.

Генслър, който е бил начело и на двете агенции, коментира, че криптоиндустрията „бърчи нос“ на правилата. Той също така намекна, че в момента CFTC не е достатъчно добре подготвена да ръководи система за надзор, базирана на представени от самите емитенти данни, защото не това прави – за разлика от SEC.

Бенам също отбеляза, че CFTC все още не разполага с някои необходими правомощия за наблюдение на криптопазара, ако получи повече отговорности за такъв надзор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 14.06.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още