fallback

Биткойнът е в най-дългата си серия на поскъпване от март

Цената на монетата мина прага от 71 хил. долара

11:07 | 05.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна мина прага от 71 хил. долара и е напът да отбележи ръст за пета поредна сесия, отразявайки по-голямата увереност на пазарите за намаляването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ.

Серията ценови повишения е най-дългата от три месеца насам, съобщава Bloomberg. Към 10 ч. българско време монетата поскъпва с над 3% за денонощието до близо 71 083 долара. Това е с по-малко от 4% под последния рекорд на криптовалутата от 73 798 долара от средата на март.

Етерът прибавя 1,3% до 3812 долара.

Дневното изменение на цената на биткойна. Графика: Bloomberg LP

Трейдърите разглеждат възможността за по-голям шанс за лихвено намаление през ноември, след като нови данни показват успокояване на инфлацията и смекчаване на пазара на труда.

„Криптоактивите отговарят положително на намаляването на лихвите“, коментира Том Котюр, вицепрезидент на Fundstrat Global Advisors.

На по-широкия пазар монетата от екосистемата на Binance – BNB, поскъпва с 12,7% до цена от 709 долара. Това е нов връх, задминаващ предишния от близо 691 долара от 2021 г. Поскъпването на монетата от над 100% тази година е сигнал за подобряване на очакванията за криптоборсата от ноември насам, когато тя и основателят ѝ Чанпън Джао признаха вина по обвинения в нарушаване на американското законодателство за борба с прането на пари и заобикалянето на санкции. По-рано тази седмица Джао се яви в калифорнийски затвор, за да излежи четиримесечната си присъда.

Ефект върху цените оказва и решението на японската борса DMM Bitcoin, която обяви, че планира да набере 50 млрд. йени (321 млн. долара), с които да купи биткойни, за да компенсира потребители, които са станали жертва на мащабна хакерска атака. Платформата съобщи, че ще предприеме мерки, с които да не засегне пазара с планираната покупка.

В същото време 30-дневната корелация между биткойна и индексът Nasdaq 100 на американските технологични компании се намира около най-високото си равнище от началото на 2023 г. Това е сигнал, че нови ръстове при измерителя може да означават и поскъпване на най-старата криптовалута.

Корелацията на биткойна с технологичните акции е най-голяма от 2023 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Според Майкъл Новогратц, основателят и главен изпълнителен директор на Galaxy Digital, по-положителната политическа среда в САЩ спрямо дигиталните активи вероятно ще помогне на биткойна да стигне 100 хил. долара или дори повече до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 05.06.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още