fallback

Подновените надежди за спот ETF изстреляха цената на етера с 18%

SEC се е свързала с най-малко една борса и поне един потенциален емитент, за да актуализират подадени документи, съобщават запознати източници

10:31 | 21.05.24 г.
Автор - снимка
Създател

Етерът, втората по големина на пазарната капитализация криптовалута, поскъпва с над 18% във вторник на фона на засилените очаквания за пускане в САЩ на спот етер борсово търгуван фонд (ETF), давайки тласък на цените и на другите водещи монети.

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) се е свързала с най-малко една борса и поне един потенциален емитент, за да актуализират подадени към нея документи, съобщават запознати източници на Bloomberg, пожелали анонимност. Това е знак, че шансовете регулаторът да даде зелена светлина за пускането на инструментите на американския пазар растат, коментира един от източниците. Той допълва, че развитието представлява неочаквана промяна, но все пак засега няма гаранции, че ще бъде дадено одобрение.

Говорител на SEC е заявил, че агенцията не коментира индивидуални заявления.

Минути преди 10 ч. българско време етерът поскъпва с 18,4% за денонощието до 3676 долара. От своя страна, биткойнът прибавя към цената си 6,6% до 71 292 долара. По-широкият криптопазар също е на зелено.

Цената на етера през последната седмица. Графика: CoinGecko

Социалните мрежи са пълни със спекулации, че „може би е по-вероятно SEC да се насочи към възможно одобрение и трейдърите сега бързат да заемат позиции, тъй като мнозина напълно бяха отписали дори малка възможност за одобрение“, коментира Крис Нюхаус, анализатор на Cumberland Labs.

Етерът е основната монета в мрежата на етериума – най-ключовата блокчейн система за комерсиална употреба.

Някои компании, подали заявления, очакваха да получат отказ за спот етер фонд, тъй като преговорите им с регулатора не бяха така активни, както тези при пускането на спот биткойн ETF-и, съобщи по-рано в петък Bloomberg, позовавайки се на двама източници.

BlackRock и Fidelity са сред компаниите, подали заявления за пускане на етер инструментите. За по-широката индустрия пускането на ETF-и в САЩ се приема като бърз начин за разширяване на инвеститорската база. Именно очакванията за спот биткойн борсово търгуван фонд и впоследствие пускането на такива в началото на годината в САЩ доведоха най-старата криптовалута до последната ѝ рекордна стойност от близо 74 хил. долара през март.

Биткойн продуктите, каквито издават BlackRock и Fidelity, са натрупали активи под управление за 58 млрд. долара и представляват един от най-успешните дебюти в категорията на фондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 21.05.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още