fallback

Биткойнът изпрати най-добрия си ден от два месеца и отново е над 66 хил. долара

Поскъпването стана факт, след като данните за американския индекс на потребителските цени за април се оказаха под стойностите за март

10:43 | 16.05.24 г.
Автор - снимка
Създател

Криптопазарът е на зелено в четвъртък сутринта, след като в сряда новите данни за американската инфлация се оказаха по-смекчени от очакваното, подкрепяйки цените на по-рисковите активи.

Биткойнът достигна 66 хил. долара за първи път от 24 април в сряда, когато отчете и най-голямото си еднодневно поскъпване от близо два месеца насам. По данни от TradingView и CoinDesk монетата е прибавила над 7,5% до 66 250 долара, което е най-голям ръст от 20 март.

Към 10:20 ч. българско време в четвъртък монетата се разменя с повишение в стойността от 6,8% за последните 24 часа до 66 094 долара. Етерът на свой ред поскъпва с 4% до 3020 долара. Сред другите водещи монети соланата добавя над 13% към стойността си.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Поскъпването стана факт, след като данните за американския индекс на потребителските цени (CPI) за април се оказаха под стойностите за март, като по-мудни бяха и продажбите на дребно. Това е облекчение за инвеститорите, които се притесняваха, че отново ускорената инфлация и нагрятата до червено американска икономика може да накарат Фед да се откаже от готвения обрат в паричната политика.

„Инвеститорите го смятат за бича промяна на реда, тъй като е първото понижение на инфлацията при потребителските цени през последните три месеца“, посочват анализатори на Bitfinex.

На пазарите на традиционни активи също имаше ръстове – широкият борсов индекс S&P 500 напредна с над 1% и достигна нов рекорд, подчертавайки завръщането на апетита за риск.

Поскъпването е и пробив от тенденцията през последните няколко седмици на потиснати цени, посочват от своя страна анализатори на Swissblock.

„Биткойнът най-накрая прави по-голямо движение“, посочват от Swissblock. От аналитичната компания също така заявиха, че пробивът отваря пътя към цена на биткойна от 69 хил. долара първо, а впоследствие и до нов връх от 84 хил. долара. Алткойните също ще последват тенденцията, прогнозират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 16.05.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още