fallback

Волатилността се завърна при цената на биткойна след достигнатия нов рекорд

Към 11 ч. българско време цената на монетата е близо 66 919 долара, което е минимален ръст от 0,02% за денонощието

11:15 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна отчете резки движения, след като достигна нов рекорден връх за първи път от над две години, докато трейдърите се чудят дали търсенето от борсово търгуваните фондове (ETF) е достатъчно, за да поддържа ралито, съобщава Bloomberg.

Към 11 ч. българско време цената на монетата е близо 66 919 долара, което е минимален ръст от 0,02% за денонощието. Във вторник тя стигна абсолютния си връх от 69 191,95 долара, преди да потъне до 60 хил. долара.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Според Стефан фон Хениш, ръководител на звеното за търговия на OSL SG в Сингапур, може би ще наблюдаваме търговия в определен диапазон през идните няколко дни.

Данни на Coinglass показват също, че на пазарите на деривати през последните 24 часа са били ликвидирани бичи криптозалози за 818 млн. долара и мечи за 235 млн. долара. Общата дневна стойност от над 1 млрд. долара е най-високата от бичия пазар по време на пандемията насам при дигиталните активи, коментира още Фон Хениш.

Но въпреки скорошната волатилност 55-процентното поскъпване на биткойна от началото на годината задминава ръста на акциите, подкрепяйки оптимизма на пазара на дигитални активи.

Фактор за ралито бе одобрението на спот биткойн ETF-ите през януари, които отвориха възможност за нова експозиция към сектора и помогнаха за обръщането на нова страница след мечия пазар през 2022 г. и последвалата го вълна фалити.

Постоянен поток от капитал продължава да се излива kym ETF-ите, зад които стоят водещи играчи като BlackRock Inc. и Fidelity Investments. Нетният приток от около 8,6 млрд. долара се сблъсква със задаващото се забавяне на ръста на предлагането на биткойна, така нареченото разполовяване, което трябва да се случи през април.

„ETF-ите донесоха разнообразна инвеститорска база и притоците са стабилни“, каза Сиси Лу Маккалман, основателка на Venn Link Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 06.03.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още