fallback

Биткойнът продължава да си връща позиции, минавайки прага от 57 хил. долара

Цената е подкрепена от интереса на инвеститорите към борсово търгуваните фондове и нови покупки на монети от MicroStrategy Inc.

09:16 | 27.02.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна достигна ново равнище, непокорявано от ноември 2021 г., подкрепена от интереса на инвеститорите към борсово търгуваните фондове (ETF) и нови покупки на монети от MicroStrategy Inc., съобщава Bloomberg.

Дигиталната валута стигна стойност от 57 039 долара, преди да изтрие част от ръстовете. Минути след 8:30 ч. българско време тя се разменя за 56 305 долара, което е ръст от 9,4% за денонощието. С това от началото на годината поскъпването е от 32%, продължавайки ралито от миналата година.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinGecko

По-малки монети като етер, солана и рипъл също са на зелено със ръстове съответнo от 4,3%, 6,4% и 2,8%.

Нетни 6,1 млрд. долара са влезли в спот биткойн борсово търгуваните фондове, които започнаха да се търгуват в САЩ на 11 януари, сигнализирайки за по-широко търсене на токена отвъд отдадените ентусиасти на дигитална валута. Предстоящото разполовяване на биткойна – процес на приблизително всеки четири години, при който възнагражденията за копачите намаляват наполовина, допълва оптимистичното настроение в сектора.

Софтуерната фирма MicroStrategy, която купува биткойни като част от корпоративната си стратегия, съобщи в понеделник, че е закупила още 3000 токена този месец. В момента компанията притежава монети на стойност 10 млрд. долара.

„Не очакваме голямо отдръпване от биткойна, като се има предвид неговият пробив и положителна инерция в средносрочен план“, коментира Кати Стоктън, основателка на Fairlead Strategies.

Комбинираната стойност на дигиталните активи сега е около 2,2 трлн. долара, по данни на CoinGecko. За сравнение, по време на мечия пазар през 2022 г. пазарната капитализация достигна 820 млрд. долара.

Монетата поскъпва, въпреки че инвеститорите намаляват очакванията си за разхлабена парична политика тази година, свидетелство за което е ръстът на доходността по американските държавни ценни книжа.

„Бичата инерция при криптовалутите се развива въпреки повишаването на стойностите“, коментира в бележка Шон Фарел, ръководител на звеното за дигитални стратегии на Fundstrat Global Advisors.

По данни на Coinglass в понеделник и вторник са били ликвидирани позиции, които залагат на по-ниски цени, на обща стойност 162 млн. долара – една от най-големите двудневни стойности от поне 30 ноември.

В същото време биткойнът се представя по-добре от някои традиционни активи като акции и злато от началото на годината. Съотношение, сравняващо цената на токена с благородния метал, се намира на най-високото си равнище от две години.

Биткойнът се представя по-добре от активи като златото от началото на годината. Графика: Bloomberg LP

Акциите на свързани с криптосектора компании също поскъпнаха в понеделник в САЩ. Книжата на MicroStrategy поскъпнаха с близо 16%, тези на борсата Coinbase Global Inc. с около 17%, а на компанията за добив Marathon Digital Holdings с близо 22%.

Положителното настроение се прехвърли и на азиатските акции, свързани с дигиталните активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 27.02.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още