fallback

Капитализацията на криптопазара отново е над 2 трлн. долара

Биткойнът успя да стигне за известно време цена от над 52 хил. долара

10:46 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна мина пореден праг – от 52 хил. долара, на фона на по-широк подем на криптопазара. В рамките му цената на етера се върна на нивото, на което бе преди краха на стейбълкойна TerraUSD преди по-малко от две години.

Ръстът от началото на годината в стойността на биткойна от 22% помогна за увеличаването на пазарната капитализация на дигиталните активи до над 2 трлн. долара за първи път от април 2022 г. насам, показват данни на CoinGecko, цитирани от Bloomberg.

Минути преди 10 ч. българско време цената на биткойна се коригира леко до близо 51 836 долара, което е ръст от близо 4% за денонощието. Етерът пък стига стойност от 2774 долара, което е повишение от 4,5%.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinGecko

Специфични за сектора фактори подкрепят цената на монетите, включително дебюта на спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) в САЩ по-рано миналия месец. Новите продукти са привлекли нетно 3,9 млрд. долара, откакто започнаха да се търгуват на 11 януари. В същото време т. нар. разполовяване на биткойна през април ще намали снабдяването, като свие наполовина възнаграждението за копачите – развитие, което мнозина виждат като подкрепа за цените.

„Скорошното ценово рали най-вероятно отразява силните нетни потоци към американските спот биткойн ETF-и“, заяви Зак Пандл, управляващ директор на звеното за проучвания на Grayscale Investments LLC.

Етерът е по-бавен от биткойна по отношение на връщането към ценовите нива отпреди краха на TerraUSD в началото на май 2022 г. – психологически праг, като се имат предвид последиците от него. Създателят на TerraUSD До Куон бе арестуван в Черна гора и очаква екстрадиране или в родната си Южна Корея, или в САЩ, където е издирван за измами.

Цената на биткойна се утрои от началото на миналата година. Сигналите от пазара на опции са за достигане на цени от над рекордните близо 69 хил. долара, достигнати през ноември 2021 г.

Наративът около биткойна „помага на целия криптопазар, тъй като корелацията между биткойна и другите активи е висока“, посочва Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра Crypto Is Macro Now.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 15.02.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още