fallback

Стойността на биткойна гравитира около едномесечния си връх

Монетата премина и прага от 46 хил. долара

09:38 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна успешно премина прага от 46 хил. долара, подкрепена от признаци за стабилен приток на средства към спот борсово търгуваните фондове на монетата, както и засилващото се внимание към предстоящото т. нар. разполовяване през април, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достига цена от 46 196 долара минути преди 8:30 ч., което е поскъпване от 3,8% за денонощието. С това ръстът от началото на годината достига вече около 9%. По-малките токени като етер, рипъл, солана също са на зелено с ръстове в стойността от съответно 1,2%, 1,3% и 3,4%.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinGecko

На 11 януари започна дългоочакваната търговия на спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF), като надеждата е, че с тях ще се увеличи достъпността на криптосектора, както и инвеститорската база. Новите фондове са привлекли нетно 8 млрд. долара досега, а отливът от 6 млрд. долара от фонда на Grayscale, който съществуваше и преди това, но в друг формат, започва да губи инерция.

Според Каролин Маурон, съоснователка на Orbit Markets, биткойнът изглежда готов да поднови пътя си нагоре, след като отливът на средства от Grayscale се облекчава. Наративът около разполовяването ще набере инерция, като има шанс да отведе биткойна отвъд прага от 50 хил. долара през следващите няколко седмици, коментира още тя.

Разполовяването, което се извършва веднъж на четири години, е част от модела на работа на криптовалутата и представлява намаляване наполовина на възнаграждението в биткойни, което миньорите получават за извършена работа. Разполовяването е и от ключово значение за ограничаването на снабдяването с биткойни, чийто брой е ограничен до 21 млн. При сегашното намаление наградата за миньорите ще се свие до 3,125 монети за обработен блок от 6,25 монети.

Предишните разполовявания носиха силни ръстове за цената на криптовалутата. „Има проста икономическа причина защо цените ще растат. С намаляването на възнаграждението за миньорите, цената за производството на миньорите (тоест биткойна) трябва да расте, за да компенсира и да не предизвика оттегляне на изчислителни ресурси“, посочват от DBS Bank.

При настоящите цени биткойнът остава на около 23 хил. долара под рекордния си връх, който монетата достигна през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 09.02.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още