fallback

Биткойнът се готви за най-дългата си печеливша серия от пандемичното рали насам

Монетата поскъпна с около 2% през януари, месец на отчетливи движения на цената и пети пореден на ръстове

10:00 | 30.01.24 г.
Автор - снимка
Създател

Биткойнът е напът да отбележи ръст за пети пореден месец – най-дългата серия от времето на пандемичното рали, подкрепено от разхлабената парична политика, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с около 2% през януари, месец на отчетливи движения на цената заради пускането на първите борсово търгувани спот биткойн фондове (ETF) и променящите се очаквания за паричната политика.

Серията от пет поредни месеца ще е най-продължителната от шестте месеца на ръстове между октомври 2020 г. и март 2021 г., показват данни, обобщени от Bloomberg. Монетата достигна рекордния си връх от почти 69 хил. долара през ноември 2021 г.

Месечното изменение в цената на биткойна. Графика: Bloomberg LP

Спот биткойн ETF-ите започнаха да се търгуват на 11 януари. Криптовалутата поскъпна с почти 160% през миналата година, подкрепена до голяма степен именно от очакванията за бъдещото пускане и надеждите за привличане на нови инвеститори към сектора.

Биткойнът обаче отчете 12-дневно поевтиняване, изтривайки около 21% от стойността си, след като фондовете започнаха търговия. Един от продуктите, Grayscale Bitcoin Trust в размер на 21 млрд. долара, който преди това съществуваше в друг формат, загуби средства след промяната, но темпът на тегленията се забави, помагайки за възстановяване на част от загубите в цената на биткойна.

Забавянето на отлива от Grayscale е добра новина за настроенията на пазара, коментира Шон Фарел, ръководител на звеното за стратегии за дигитални активи на Fundstrat Global Advisors, в бележка в понеделник.

Досега ETF-ите са привлекли нетно 817 млн. долара, според данни от Bloomberg. Те отбелязаха и най-успешното пускане на такива инструменти в историята както по отношение на търговията, така и на паричните потоци.

Инвеститорите също така очакват и решението на Федералния резерв на САЩ за паричната политика тази седмица. Прогнозите засега са за равни шансове по отношение на това дали ще има лихвени понижения през март. Значителна промяна в прогнозата може да се отрази на биткойна и по-широкия криптопазар.

Минути след 9:30 ч. българско време във вторник цената на монетата расте осезаемо до 43 370 долара, което е повишение от над 3% за денонощието. Ръстове има и при по-малките токени: етерът прибавя 2,2% към стойността си, рипълът 1,5%, а соланата – 6,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 30.01.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още