fallback

Възходът на биткойна се охлади на малко под 47 хил. долара

Този праг бе минат в понеделник, когато цената отбеляза 21-месечен връх

10:30 | 09.01.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна се закрепи, след като по-рано успя да мине за кратко прага от 47 хил. долара на фона на оптимизма около евентуалното предстоящо одобрение на първия за САЩ спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF), съобщава Bloomberg.

Монетата се разменя за близо 46 836 долара към 10 ч. българско време, което е ръст от 6,5% за последното денонощие, след като в понеделник достигна 21-месечен връх. От началото на годината цената на криптовалутата се повишава с 10% за разлика от акциите и златото, които поевтиняват.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Криптопазарът очаква да получи зелена светлина за първи спот биткойн ETF-и до 10 януари, когато е крайният срок за решение на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) по най-малко едно от заявленията.

Очакванията са, че регулаторът ще обяви решение по няколко заявления наведнъж, за да предотврати даването на преимущество в търговията на първия. И ако такъв фонд бъде одобрен, следващият въпрос ще е колко пари ще привлекат инструментите. Цената на биткойна се повиши с над 170% през последните 12 месеца, което е знак, че трейдърите очакват по-широко приемане.

Според Кайл Доан, трейдър на Arca, участниците на пазара изглежда смятат, че първоначалните потоци ще са над очакваните.

Надеждите за спот биткойн ETF са налице близо десетилетие след първия опит за такъв продукт. Според председателя на SEC Гари Генслър криптовалутите носят риск от измами и злоупотреби. Надзорът се засили особено след фалитите на няколко високопрофилни компании, включително криптоборсата FTX на Сам Банкман-Фрийд.

Но миналата година регулаторът загуби ключов съдебен спор срещу мениджъра на криптоактиви Grayscale Investments LLC, което даде силен тласък на спекулациите, че комисията ще се окаже принудена да одобри спот ETF-ите. Съдебното дело бе във връзка с биткойн тръста на Grayscale, който компанията иска да превърне в спот биткойн ETF.

Според критиците ETF-ите все пак представляват риск за инвеститорите заради волатилността на самия биткойн и привличането на незаконна дейност към сектора.

„За съжаление, това, което ще се случи, е, че много американци, според нас, ще бъдат засегнати финансово“, коментира Денис Келехер, главен изпълнителен директор на неправителствената организация Better Markets.

Някои наблюдатели също така си задават въпроса дали няма да се стигне до намаляване на цените, ако и когато SEC одобри спот биткойн ETF, тъй като е възможно някои участници на пазара да поискат да приберат печалбите си.

Според Крис Уестън, ръководител на звеното за проучвания на Pepperstone Group, засега няма сигнали за т. нар. ефект „продай новините“. На базата на модели е възможно да бъде достигната цената от 51 хил. долара преди подобна заплаха, коментира на свой ред пазарният анализатор на IG Australia Pty Тони Сикамор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 09.01.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още