fallback

Цената на биткойна остава стабилна на фона на очакванията за ETF

Минути след 11:30 ч. българско време монетата се разменя при цена от 42 685 долара, което е минимално поскъпване за денонощието

11:37 | 27.12.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна остава относително без промяна в сряда, докато трейдърите анализират как криптопазарите ще реагират, ако регулаторите отговорят на очакванията и одобрят първите борсово търгувани фондове (ETF), които инвестират директно в токена, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изтри 2,3% през последните два дена. Минути след 11:30 ч. българско време монетата се разменя при цена от 42 685 долара, което е минимално поскъпване за денонощието. От началото на годината цената на биткойна нарасна с близо 160% - рали, което отчасти се дължи на очакванията за ново търсене благодарение на ETF-ите.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Един от основните въпроси обаче остава това дали даването на одобрение няма да предизвика и прибиране на печалба на база на поговорката, че инвеститорите „купуват слуха, продават новината“. Казано по друг начин, потенциалният интерес към спот биткойн ETF-и остава неясен.

Пазарът е „почти сигурен“, че американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) ще даде одобрение за такъв инструмент преди 10 януари, коментира Ник Картър, партньор в Castle Island Management LLC, пред Bloomberg Television. Този вид фондове ще увеличат основата на криптоинвеститорите в средносрочен план, посочва той, като отбелязва и възможността за някои разпродажби в по-непосредствен период.

Ръстовете на биткойна през годината също така бяха подкрепени от очакванията за намаляване на лихвените проценти в САЩ. Ралито отчасти успя да възстанови щетите от тежката за сектора 2022 г. Цената на монетата обаче остава под пандемичния си връх от близо 69 хил. долара от 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 27.12.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още