fallback

Дигиталната рубла окончателно влезе в руското данъчно законодателство

Данъчното законодателство сега съдържа определение на „сметка в дигитални рубли“ и има разпоредби за данъчното облагане с новите пари

12:21 | 21.12.23 г. 4
Автор - снимка
Създател

Руската дигитална рубла вече е интегрирана в националното данъчно законодателство, след като президентът Владимир Путин подписа закона. Това съобщава CoinDesk позовавайки се на местна медия.

Данъчното законодателство сега съдържа определение за „сметка в дигитални рубли“ и има разпоредби за данъчното облагане с дигитални рубли.

Руските власти напредват с идеята за дигиталната рубла отчасти като начин за заобикаляне на финансовите ограничения под формата на санкции, наложени заради инвазията в Украйна. Путин подписа окончателно закона за дигиталната рубла през юли. Руската централна банка работи по проекта за създаването на дигитална валута от 2020 г.

Новият закон ще позволява на властите да конфискуват дигитална валута, ако данъкоплатците не разполагат с достатъчно средства по сметките си.

Също така той позволява на властите да спират трансакции по сметки в цифрови рубли и да се изисква операторът на платформата да предостави документи, отразяващи отписването на средства от сметката на данъкоплатеца.

По-рано от Руската централна банка заявиха, че гражданите и бизнесът трябва да могат да започнат използването на дигитална валута „по собствено желание“ от 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:21 | 21.12.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още