fallback

Колко популярни са криптовалутите в Европа?

Криптовалутите набират все повече популярност по целия свят, макар при тях все още да не съществуват единни регулационни норми

11:15 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател

В световен мащаб последното десетилетие се оказа изключително динамично по отношение на дигитализацията. Съвсем логично този напредък застигна и финансовия сектор, където днес сред най-актуалните теми са развитието и растежът на цените на криптовалутите. Те набират все повече популярност по целия свят, макар при тях все още да не съществуват единни регулационни норми.

Мненията за криптовалутите варират, като достигат до полюсни крайности. Държави като Китай, Турция и Нигерия категорично забраняват всякакви дейности, свързани с криптовалути. От друга страна, в Салвадор биткойнът е обявен за официална валута през 2021 г. Държавите в Европа, и по-специално в ЕС, заемат по-умерена и дори либерална позиция, а интересът към криптовалутите не спира да расте.

Популярност на криптовалутите в Европа

Повишаващият се интерес към криптовалутите в редица европейски държави поставя на дневен ред нужата от единни европейски регулации за държавите членки на ЕС. Към момента в ЕС липсва единна регулация на криптовалутите, а в различните страни важат различни уредби и правила за криптоактивите.

Все пак популярността на криптовалутите не спира да расте на Стария континент и редица държави вече могат да се похвалят с правна уредба по въпроса. Така те се стремят да гарантират сигурност и да осигурят прозрачност, данъчни облекчения и други преимущества. Това са мерки, които не просто отговарят на повишения интерес към търговията с криптовалути в Европа. Чрез тях се привличат нов тип инвестиции в съответните държави, а популярността на криптовалутите в Европа продължава да се повишава.

Швейцария

Швейцария се отличава като една от най-прогресивните държави в Европа по отношение на криптовалутите. Кантон Цуг например вече приема данъчни задължения в криптовалути като биткойн и етер. Страната е известна с благоприятната си регулаторна среда, подчертавайки ясната прозрачност в политиките ѝ по отношение на криптовалутите. Още през 2020 г. е приет федерален закон за изменения в банковите и финансовите услуги и борба с прането на финансови средства. Така Швейцария се насочва към модерна регулация на блокчейн технологиите и криптовалутите.

Естония

Естония е една от европейските държави пионери по отношение на легализирането на дейности, свързани с криптовалути. Банката LHV пък е една от първите в страната, които приемат блокчейн технологията. Правната рамка насърчава инвестициите в блокчейн и улеснява проучването на техните възможности. Всъщност блокчейн технологията се внедрява в Естония още през 2012 г. в сфери като сигурност, съдебна система, здравеопазване, данъчно облагане и електронно гласуване.

Благоприятни са и условията за получаване на лиценз за доставчик на услуги, свързани с криптовалути, което дава възможност на компаниите да извършват дейности с криптовалути в целия ЕС. Това е още една причина Естония да се нарежда сред европейските лидери в областта на  цифровите иновации.

Португалия

Португалия е още един пример за това колко са популярни криптовалутите в Европа. Страната определено се нарежда сред тези, които активно насърчават развитието на блокчейн технологиите. В същото време обаче няма специфично законодателство, насочено към криптовалутите. Все пак създадените условия за инвестиции, и по-специално такива, в които са включени криптовалути, се оказват сред благоприятните в Европа и ЕС.

Малта

Малта се отличава с набор от закони и разпоредби за криптовалутите, като по този начин тя се превръща в една от първите държави с детайлна правна рамка по отношение на криптовалутите и блокчейн технологиите. Още през 2018 г. в страната са приети закони, уреждащи цифровите иновации и виртуалните финансови активи.

Гибралтар

Оказва се, че Гибралтар е сред лидерите в световен мащаб по отношение на регулирането на криптовалути. Криптоборсите са законни и функционират в строго дефинирана регулаторна рамка. Макар и криптовалутите все още да не се признават като законни платежни средства, правителството активно търси по-нататъшно регулиране. Гибралтар работи и върху разработването на стандарти за обмен на криптовалути и регулации за токени.

Мястото на криптовалутите у нас

В България криптовалутите, въпреки липсата на изрична правна регулация, се приемат като финансов актив и се декларират пред Националната агенция за  приходите (НАП). Освен това страната ни се нарежда в топ 5 държави в ЕС, в които гражданите инвестират в криптовалути. При това с процент, който е близо двоен на средния за Европа.

У нас криптовалутите не са законно платежно средство, но се приемат за средство за обмяна. Тяхната легална дефиниция е предоставена още през 2019 г. чрез различни законодателни промени. Доставчиците от своя страна са длъжни да се регистрират в публичния регистър на НАП.

Популярността на криптовалутите не спира да расте в последното десетилетие. Очертава се тази тенденция да се задържи и през следващото. Интересът към криптовалутите, търговията и инвестициите с тях е висок, особено в Европа. Редица държави вече могат да се похвалят със създаването на законодателна регулаторна рамка на криптовалутите, ясното им дефиниране и търсенето на различните ползи, които могат да се приложат при развитието на отделните държави в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 22.12.23 г.
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още