fallback

Машината на биткойн манията минава на следваща предавка с новото рали

Цялото вълнение около поскъпването вади на преден план разпалени прогнози за бъдещи ръстове - включително до 500 хил. долара

07:38 | 06.12.23 г. 4
Автор - снимка
Създател

Преминаването на цената на биткойна на прага от 42 хил. долара е само началото на нов суперцикъл, който ще я тласне до над половин милион долара – това е новият наратив на криптопривържениците, който помита стремглаво Wall Street, пише Bloomberg.

Такова е и осезаемото усещане за еуфория при дигиталните активи в момента, като най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изпрати трети пореден месец на ръстове, прибавяйки нови 11% към стойността си само от началото на декември. Цената е на най-високото си равнище, откакто пазарът започна да се срива през април 2022 г.

Цялото това вълнение около поскъпването вади на преден план разпалени прогнози за бъдещи ръстове – повечето от които на базата на не повече от интуиция или не много ясни технически анализи.

Биткойнът се намира в разгара на съживяване, което малцина очакваха тази година. Монетата поскъпна с над 150% от началото на 2023 г., докато мнозина участници на пазара очакваха скорошно пускане на първи спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ. Приповдигнатото настроение накара главния изпълнителен директор на Coinbase Браян Армстронг, например, да напише в Х, че „биткойнът може да е ключът за разширяването на западната цивилизация“. Междувременно пророчествата за това докъде може да стигне цената на монетата варират от 50 хил. долара в краткосрочен план до над 530 хил. долара.

One idea I’ve been contemplating is that Bitcoin may be the key to extending western civilization.

The natural trend of whichever country has the reserve currency is to inflate the money supply and increase deficit spending until it loses that advantage. The U.S. is somewhere on…

— Brian Armstrong ?️ (@brian_armstrong) December 3, 2023

„Отново става лудница“, коментира Мат Мали, главен пазарен стратег на Miller Tabak & Co. „Този тип коментари показват колко бързо настроенията могат да се променят за този клас активи“, допълва той.

„Бих поспорил, че една от най-важните причини биткойнът да поскъпне толкова силно през 2020 г. и 2021 г. бе заради огромния приток на ликвидност в тази система заради пандемията“, посочи Мали. „Без нова огромна програма за ликвидност някои от тези прогнози са просто недостижими мечти“, коментира той.

Борсово търгуван фонд на базата на спот цената на биткойна е дългоочакван инструмент, като идеята е, че такъв продукт ще позволи на мениджърите на активи да купуват много по-лесно криптовалута за клиентите си, което на свой ред ще налее милиарди долари нови инвестиции в сегмента.

„От средата на октомври наблюдаваме истинска промяна на пазара, водена от растящия институционален ентусиазъм около възможното одобрение на спот биткойн ETF и наскоро от подобряващата се макросреда“, посочват анализатори на Kaiko в бележка. Те също така отбелязват, че криптоинвестиционните продукти отчитат приток на средства през последните дни, както и че търгуваните спот обеми бележат седеммесечен връх през ноември.

Не е необичайно вълнението около крипторалито да се разпространи бързо, като горски пожар, в Х (бившата социална мрежа Twitter). Но биткойнът вече е преминал през много такива цикли на мания през последните години.

Монетата трябва да поскъпне с още поне 65% спрямо настоящото си равнище, за да стигне рекорда си от 2021 г., когато се търгуваше за близо 69 хил. долара. В миналото подобни цикли на поскъпване са завършвали с обратното – поевтиняване. Биткойнът изтри 64% от цената си миналата година след 60% ръст през 2021 г.

„Комбинацията от ETF спекулация и сега надежда за облекчаване на лихвените проценти е друга спекулативна мания“, коментира Майкъл Орурке, главен пазарен стратег на JonesTrading. „Дали хората, които чакат ETF и пропуснаха рали от 20 хил. долара, ще платят двойно, защото е ETF? Вероятно не“, коментира той. „Активът е чисто спекулативен хазарт и през 14-те години, в които съществува, не е показал никаква истинска полезност освен спекулации и незаконен паричен трансфер“, допълва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 06.12.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още