fallback

Цената на биткойна мина прага от 40 хил. долара и продължава нагоре

Монетата за последно е била на подобно равнище през април 2022 г., преди краха на TerraUSD

08:46 | 04.12.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна премина психологическата граница от 40 хил. долара, продължавайки ралито си на фона на очакванията за намаляване на лихвените проценти и по-голямото търсене от сектора на борсово търгуваните фондове (ETF).

Към 8:15 ч. токенът прибавя близо 5% към цената си за денонощието до почти 41 387 долара. С това ръстът за годината отива на над 145%. За последно биткойнът се намираше на такова равнище през април 2022 г., преди краха на TerraUSD, съобщава Bloomberg.

Инвеститорите са все по-убедени, че Федералният резерв вече е приключил с повишенията на лихвите на фона на охлаждащата се инфлация, обръщайки фокуса към вероятното им понижение през следващата година.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinGecko

Криптоиндустрията също така очаква с нетърпение и решението на американските власти за пускането на първите в страната спот биткойн ETF-и. очакванията на Bloomberg Intelligence са няколко заявления да бъдат одобрени от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) до януари.

„Биткойнът продължава да бъде подкрепян от оптимизма около одобрението на SEC за ETF и лихвените понижения на Фед през 2024 г.“, коментира Тони Сикамор, пазарен анализатор на IG Australia Pty. Техническите индикатори показват 42 330 долара като следващ праг, който да бъде наблюдаван.

Възстановяването е факт, след като по-рано миналия месец бившият криптокрал Сам Банкман-Фрийд получи осъдителна присъда за измама, а собственикът на най-голямата криптоборса в света Binance Чанпън Джао се призна за виновен по обвинения в заобикаляне на закона и го грози затвор.

Според оптимисти желанието на американските регулатори да ограничат порочните практики в сектора и шансовете за ETF-и сигнализират за съзряването на индустрията и потенциалното разширяване на инвеститорската база.

Скорошните действия на властите „внушиха доверие сред инвеститорите“, коментира Су Йен Чъа, съоснователка на Asia Crypto Alliance.

Евентуални рискове са промяна в очакванията за лихвените проценти, както и изненадващ отказ при ETF-ите, които може да дерайлира биткойна от курса му в посока нагоре, като според някои технически индикатори ралито е „разтегнато“. Индексът на относителна седмична сила – измерител на инерцията – приключва последните две седмици на нива от над 75. Четене над 70 по принцип означава свръхпокупка.

Поскъпването на биткойна през 2023 г. успя да изпревари това на някои традиционни активи като златото и акциите.

Друг фактор за подобряване на настроенията на криптопазара е и очакваното догодина разполовяване – при което ще се намали наполовина количеството токени, които копачите получават като награда за извършената от тях работа. Събитието, което става на всеки четири години, е част от процеса по ограничаване на снабдяването на пазара с биткойни, чийто брой е фиксиран на 21 млн. още от създателя Сатоши Накамото. Цената на монетата достигна рекорди след всяко едно от последните три разполовявания.

Последният връх в стойността бе през ноември 2021 г., когато монетата се разменяше за почти 69 хил. долара.

Ръстовете на криптопазара се отразяват и при акциите на свързани със сектора компании. В САЩ книжата на дигиталната борса Coinbase Global Inc. и софтуерната компания MicroStrategy Inc. – най-големият публично търгуван корпоративен притежател на биткойни – поскъпват с по над 270% от началото на годината. Миналия месец MicroStrategy купи биткойни на стойност над 593 млн. долара, с което притежанията на компанията се увеличават до 6,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 04.12.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още